Talumees hakkas juba põldu kündma

Talumees hakkas juba põldu kündma

Orissaare talunik Aare Aljas ja maailma kiireim traktor Fastrac, mille ostmine on kalli hinna tõttu jäänud seni vaid unistuseks.
Foto: Ain Lember

Ehkki mandril on osa põlde alles lume all, saab Saaremaal juba künnitöid teha. “Ma olin vist vabariigis esimene, kes sel kevadel adraga põllule läks,” ütles Saaremaa talunik Kaido Kirst, kelle maadelt oli lumi läinud juba eelmisel nädalal.

Kuna Kirst tahtis vanast heinamaast põldu juurde teha, leidiski ta, et mis siin enam passida, kui maa juba traktorit kannab, kirjutas Maaleht. Esimesed vaod kündis saarlane nädal enne künnipäeva, 7. aprillil. Kaido Kirstul on põldu 300 hektari ringis. Igal aastal kasvatab ta järjest rohkem ka talivilja.

“Meil on mullad õhukesed, talivili kasvab paremini,” selgitas mees. Praegu on talivilja maas 130 hektaril: rukist, nisu, rapsi ja rüpsi – ainult tritikut pole.
“Sel nädalal olid hästi kenad soojad ilmad, sõitsin põllult põllule ja vaatasin kõik orased üle. Umbes 30 hektarit tuleb ümber külvata,” rääkis Kirst.

Kõljala POÜ juht Tõnu Post ütles, et ka tema põllud vajasid pärast mitut aastat minimeeritud harimist taas kündmist ja adraga käidi üle kolmandik külvipinnast. Selle tööga jõuti Kõljalas valmis siiski juba sügisel. Kevadtööd lähevad lahti järgmisel nädalal, alustatakse väetamise, lägalaotuse ja kivikoristusega.

Print Friendly, PDF & Email