Liivide etluskonkursil võidutses Liisa Saaremäel (1)

Liivide etluskonkursil võidutses Liisa Saaremäel

GRAND PRIX: Saaremaa ühisgümnaasiumi abituriendile Liisa Saaremäelile tuli grand prix oma sõnul üllatusena.
Foto: Gustav Kull

Teisipäeval Saaremaa ühisgümnaasiumis toimunud maakondlikul vendade Liivide etluskonkursil võitis grand prix’ Saaremaa ühisgümnaasiumi abiturient Liisa Saaremäel.

“Grand prix tuli absoluutselt üllatusena,” ütles viiendast klassist alates etlemisega tegelenud Liisa Saaremäel. Ta lisas, et konkurendid olid väga tugevad. “Meeldis see – mulle vähemalt tundus nii –, et teksti valikul olid õpilased ise ka päris aktiivselt osalenud, mitte vaid juhendaja ettesöödetud teksti pähe õppinud,” märkis ta.

Liisa ise esitas Juhan Liivi luuletuse “Ema ja tütar” ja katkendi Mats Traadi romaanist “Inger”. Luuletuse valis ta ise välja, proosa osas andis juhendaja Rita Ilves talle valiku, millest Liisa siis ise lõpliku valiku tegi. Neiule meeldib oma sõnul lugeda Viidingu ja Kivisildniku luulet.

Õpetaja Rita Ilves ütles, et see on küll tema isiklik arvamus, aga esinejate tase tundus seekord ebaühtlasem. “Mõeldes seda, et vahel on olnud sellist tugevat keskmist hästi palju, siis seekord olid need eristused üsna selged,” lausus ta.

Žürii liige, Saaremaa ühisgümnaasiumi vilistlane, näitleja ja lavastaja Ott Aardam nentis aga, et seekordne tase tundus talle päris hea. “Minu arust, kui rääkida mingist keskmisest tasemest, siis oli see väga korralik,” lausus ta. Aardam lisas, et žüriil grand prix’ ja laureaatide osas otsust raske teha ei olnud. “Selles suhtes oli žürii väga üksmeelne,” sõnas ta.

Aardam märkis, et toimunud konkursi põhjal võib loota küll, et Kuressaarest tuleb edaspidi häid näitlejaid ja lavastajaid. Tema sõnul on selle ettevõtmise kõige suurem pluss see, et kuuleb eesti autorite loomingut. “Neid loetakse ja kuulatakse ning läbi selle elavad nad kõige ilusamal viisil,” lausus ta.

Laureaaditiitli pälvisid: Airike Kapp SÜG-st (juhendaja Rita Ilves), Karl Kadak Kuressaare vanalinna koolist (juh Kadi Tänav) ja Kert Tammel Kuressaare gümnaasiumist (juh Heidi Truu). Eripreemiatega tunnustati Argo Sannikut ja Kertu Oleskit KG-st (mõlema juhendaja Marit Tarkin), Liina Saloneni KG-st (juh Heidi Truu) ja Aale Lemberit Kuressaare põhikoolist (juh Merike Olo).

Žürii märkis ära Maria-Helena Palijenko ja Karina Lõbusa (mõlemad SÜG-ist, juhendaja Rita Ilves). Etluskonkursil osales 27 õpilast kümnest koolist. Žüriisse kuulusid näitleja Ott Aardam, harrastuslavastaja Maire Sillavee, harrastusnäitleja Liivi Väli ja Kuressaare Linnateatri projektijuht Ene Pärtel. Tagasisidet esinemise kohta andis näitleja Tiit Sukk, kellele noored said ka küsimusi esitada näitlejatöö telgitaguste kohta.

Print Friendly, PDF & Email