Saarel kasvab tööpakkumiste hulk iga nädalaga (14)

Saarel kasvab tööpakkumiste hulk iga nädalaga

KAIE LEPP: “Neil, kes töötuna arvel on, läheb valikuvõimalus aina suuremaks, sest töökohti tuleb tõesti juurde.”
Foto: Egon Ligi

Sellisele positiivsele faktile annab kinnitust töötukassa iganädalane vabade töökohtade statistika, mis nädal nädala järel aina pikemaks venib.

Tõsi, oma osa on pakkumiste lisandumise juures ka sellel, et ettevõtted valmistuvad suveks ja otsivad seega inimesi hooajalistele töökohtadele. Siiski on nii töötukassa iseteenindusportaalis kui ka näiteks CV Keskuse veebis terve rida vakantseid töökohti, mille puhul pole sugugi tegemist vaid ajutise tööpostiga. Eile pärastlõunase seisuga oli eelpool mainitud portaalide peale kokku Saare maakonnas üle poolesaja vaba töökoha, mis on töötutele üle pika aja üsnagi julgustav uudis.

“Seis läheb töötute jaoks Saare maakonnas aina rõõmsamaks. Nii kuidas tööpakkumisi aina juurde tuleb, nii ka töötuid järjest vähemaks jääb,” ütles Saarte Häälele töötukassa Saaremaa osakonna juhataja Kaie Lepp.

Kõige rohkem vabu töökohti on Saare maakonnas praeguse seisuga pakkuda kokkadele – otsitakse koguni kümmet kokka ning seda nii hooajalistele kui ka tähtajatutele kohtadele. Suurem nõudlus on ka müüjate, klienditeenindajate ja kassapidajate järele. Sääraseid töökohti on samuti kümmekond. Lisaks otsitakse bussijuhte, lüpsjaid, tootmistehnolooge, puuseppi, traktoriste ja kalafileerijaid.

Mitmed Saare maakonnas asuvad koolidki otsivad praegu tulevaks õppeaastaks agaralt uusi õpetajaid. Kes vaid oma kodulehe vahendusel, kes ajalehekuulutuste ja tööportaalide kaudu.

Üks, kel on hetkel terve rida vakantseid pedagoogilisi ametikohti välja pakkuda, on näiteks Kuressaare ametikool. Nemad on konkursi välja kuulutanud leidmaks oma kollektiivi uut matemaatika-, füüsika- (sh rakendusfüüsika), rakendusstatistika ja majandusõppe õpetajat, väikelaevaehituse eriala kutseõpetajat ja rühmajuhatajat.

Ametikooli infojuht Taavi Tuisk ütles Saarte Häälele, et see, kui palju on tööandjal valikuvabadust parima töötaja leidmiseks, sõltub suuresti pakutavast töökohast. “Otsisime hiljuti Upa õpilaskodusse korrapidajat ja suveks pesupesijat. Mõlemal puhul on huvi suur ja kandideerijaid mitukümmend.”

Käimasoleval konkursil on tema sõnul päris suur huvi ka rühmajuhataja töökoha vastu. Taavi Tuisk nentis, et väikelaevaehituse õpetaja leidmine on aga eriti keeruline, sest ühelt poolt vajavad nad heade oskustega erialaspetsialisti, teiselt poolt aga peaks tal olema ka kutseõpetaja kvalifikatsioon.

“Kuna selliseid inimesi Saaremaal eriti pole, siis esmatähtsad on oskused traditsioonilise puupaadi või plastik- ja komposiitmaterjalide töötlemise vallas,” märkis Tuisk ja lisas, et pedagoogilist kvalifikatsiooni saab tõsta ka siis, kui on juba ametikoolis tööle asutud.

Töötus aina väheneb
Töötukassa Saaremaa osakonna juhataja Kaie Lepa sõnul on ääretult positiivne lisaks tööpakkumiste hulga suurenemisele ka see, et töötute arv maakonnas väheneb jõudsalt. Töötukassa iganädalase ametliku statistika andmeil vähenes töötute hulk läinud nädala jooksul koguni 33 inimese võrra. 7. aprilli seisuga oli seega Saare maakonnas töötuna arvel 1327 inimest. Nädal varem oli maakonnas töötuna arvel olevaid inimesi ühtekokku 1360 ja veel nädal varem 1386. “Kui 31. märtsil oli meil töötuse määraks veel 8,9 protsenti, siis 7. aprillil oli see juba 8,7 protsenti,” nentis Lepp.

Print Friendly, PDF & Email