Hiidlaste valge laev ehk Eelristsed Norra moodi (lisatud galerii!)

Hiidlaste valge laev ehk Eelristsed Norra moodi (lisatud galerii!)

SAAGU SU NIMEKS HIIUMAA: Laeva ristiemale Katrin Kallismale olid nimetseremoonial toeks (vasakult) Rolf Fiskerstrand, Vjatšeslav Leedo, Tõnis Rihvk ja Johannes Alme.
Foto: Marko Mumm

Enne kui vastsündinud laevuke viimaks sõidusuuna kodu poole võtab, tuli see nagu kord ja kohus Norras – seal, kus ta suure hoolega lõpuni üle vuntsiti – ikkagi ära ristida. Mis siis, et norralased ise nimetasid seda “tagasihoidlikku” üritust nn eelristseteks, sest kõikse õigem ristimistseremoonia saab nende kinnitusel teoks alles Eesti vetes. Siis, kui “Hiiumaa” oma kodusadamasse jõuab ja truult hiidlaste teenistusse astub.

Fiskerstrand BLRT AS-i tegevdirektori Rolf Fiskerstrandi sõnul olid eelristsed mõeldud selleks, et meil kõigil oleks midagi veel oodata – midagi veelgi suuremat ja pidulikumat kui kõik see, mis varakevadises Ålesundis toimus.

Päev enne laeva nimetseremooniat oli “Hiiumaa” jaoks ajalooline, kuna Norra kuningas Harald V ühes Leedu presidendi Dalia Grybauskaitéga olid tulnud uut laeva oma silmaga üle vaatama. Kuningalt kiitus auga välja teenitud, võis eelristsetele julgelt vastu minna.

Ingo kiuste ristima!

Ent siiski-siiski, ristsete hommikul on ilm mägede vahel mereäärses linnakeses suisa tormine. Vihma kallab, pea poolest linnast kaob elekter ning tuul tuhiseb kui pöörane. Tõepoolest, ilmajaam oli ju päev varem kuulutanud, et Ingo, va kevadine tormihakatis, on Skandinaavias end sel päeval kogumas ja suunda Eestissegi võtmas.

Neljapäeva ennelõunal kogunetakse siiski ilmavimkade kiuste laevatehasesse, et ristsetega alustada. Hiiu rahvarõivais nooruke laeva ristiema Katrin Kallisma ronib, kerge ärevus pilgust paistmas, talle valmis pandud platvormile ja kallab oma “ristilapsukese” heade soovidega üle.

“Saagu sinu nimeks Hiiumaa!” hüüde järel laseb Katrin šampusepudeli oma pihkude vahelt lahti nii, et see ilmeksimatult õiges suunas põrutab ning vastu laevakeret kildudeks kõlksatab.

Loe edasi laupäevasest Saarte Häälest.
Telli Saarte Hääl internetist

Print Friendly, PDF & Email