Kaitseliidu kool käis saarlasi harimas (2)

Kaitseliidu kool käis saarlasi harimas

ÜHINE EESMÄRK: Jaoülem Eero Kaasik lahendab ülesannet, kuidas panna kogu grupp tööle ühise eesmärgi nimel. Temaga koos lahendavad ülesannet Raivo Kabur (vasakul) ja Eve Tuisk.
Foto: Rita Loel

Läinud nädalavahetusel toimus Mustjala vallas Võhma külaseltsi majas esimene Kaitseliidu kooli “väljasõidukursus”. Raplamaal Alu mõisas paiknev organisatsioonisisene koolituskeskus ei ole varem oma liikmeid mujal õpetanud.

“Kaitseliit on liikumas selles suunas, et tuua võimalusel kursused oma liikmetele lähemale,” ütles kursuse ülem Juhan Aus Saarte Häälele. Ausi sõnul võeti Saaremaa esimesena ette seetõttu, et saarlased on siiani suhteliselt vähe Kaitseliidu kooli kursustel osalenud, kuid huvi õppimise vastu on.

Ka Saaremaa maleva pealik major Toomas Luik tõdes, et tegemist oli väärt ettevõtmisega ning seda mitme kandi pealt. Esiteks on pealiku arvates positiivne kursuse mere taha tulek, teisalt kiitis ta aga oma malevlasi ja naiskodukaitsjaid, kel soov ennast täiendada. Kuressaare gümnaasiumi eesti keele ja kirjanduse õpetaja Eve Tuisk, kes on naiskodukaitsjana Pihtla jaoskonna aseesinaine ja osales Kaitseliidu kooli kursusel esimest korda, leidis, et sai igal juhul kursuselt enamat, kui osanuks oodata.

“Olen oma elus käinud tõesti väga paljudel koolitustel, aga pean tunnistama, et nii intensiivset isetegemist ei ole ma kogenud neist ühelgi varasemal,” tunnistas Tuisk, kelle jaoks ületati ootused ühele juhtimiskursusele täielikult. “Tean nüüd unepealt, et ülesande kättesaamisel on juhi olulisim ülesanne see endale lõpuni selgeks teha – selles peitubki lahenduse võti,” tõi ta näite õpitust.

Tuisk lisas: “Kas tead, et ühes tavalises päevas on kolm sellist hetke, mil inimene peaks hoolikalt mõtlema esimesele neljale minutile? Nendeks on hommikune ärkamine, töölejõudmine ja õhtune kojujõudmine. Kui suudad need hetked muuta positiivseks, on su päeva kordaminek garanteeritud.”

Kiidusõnu ütlesid ka teised kursusel osalenud. Eraettevõtja Leevi Naagel, kelle ametiks on Saaremaa Kaitseliidus formeerimispunkti vanem, tõi samuti välja kursuse intensiivsuse. “Tööpäevad olid nii pikad, et väsitasid lausa ära,” mainis ta, lisades, et teda on alati huvitanud, kuidas asjad töötavad, ning juhtimisse ülekantuna on põnev, kuidas inimese mõte töötab erinevate juhtimisvõtete kasutamisel. “Kaitseliidu kooli kursustel on alati vähem teooriat ja rohkem praktilist tegevust rollimängudes, tegin siit avastuse enda jaoks, et sedamoodi õppides saab tulemuse, mis on kohe praktikas kasutatav,” leidis Naagel.

Jaopealik Arved Viil (tsiviilelus ekskavaatorijuht) märkis, et soovib kindlasti Kaitseliidu kooli erinevatel kursustel veel osaleda. “Õppisin nädalavahetusel juurde, kuidas end paremini väljendada, samuti erinevate inimestega koostöötamist,” sõnas Viil.

Alu kooli Saaremaa-kursusel osales läinud nädalavahetusel 19 Saaremaa kaitseliitlast-naiskodukaitsjat. Neid õpetanud Tiina Leesik Läänemaalt ja Lea Tikenberg Harjumaalt kiitsid saarlaste rõõmsameelsust ja heatahtlikkust. “Mulle meeldis see, mida üks härrasmees siin ütles: “Kui Kaitseliidu kool tuleb Saaremaale koju kätte, kuidas saab siis nii olla, et ma sinna ei lähe!”.”

Print Friendly, PDF & Email