Ikka veel parandamatu maailmaparandaja

Ikka veel parandamatu maailmaparandaja

IKKA KOOS: Elli ja Jalmar Veskis oma kuldpulmapäeval 2002. aastal.
Foto: Erakogu

Kui Jalmar-Ülo Veskis lööb oma musta mapi laual lahti, tuleb sealt välja umbkaudu mitmesajaleheküljeline käsitsi tihedasti täis kirjutatud, punaste-kollaste allakriipsutustega TEMA ELU LUGU. Põhjalik ülevaade ühe eaka mehe 83 aasta jooksul käidud eluteest.

“Isa jättis mulle märkmed oma elust ja tegemistest. Vanema pojana arvasin, et mul on kohustus tema tööd jätkata,” selgitab Veskis ja lisab, et oma suguvõsauuringutega on ta jõudnud aastasse 1709. “Kirjutasin perekonnakroonikat 18 aastat, lõpetasin 2005. aastal. Tegin kuus koopiat, kaks läks muuseumi, kaks tütardele ja kaks sugulastele mandril. Aga see, mis siin kaante vahel, on MINU ELU LUGU, mille pärandan vaid oma lastele.”

Isa poolt hiidlane, ema poolt saarlane

“Olen kahe kange saare ristsugutis,” naerab Veskis, kui oma lugu alustab. “Need pidid ju õige vinged-vintsked vennad olema.” Tema isa oli noores eas meremees, aga müüs siis oma kolm laeva maha ja hakkas “maarotiks”. Kord Nasva jõel kalal olles märganud aga kaldal – oh imet! – üht kena neidu. Justkui muinasjutus.

“Isa elas Kõljalas… Kujutage siis ette, kuidas see kurameerimine tol ajal käis,” imestab Jalmar-poeg. “Poisil tuli iga kord, kui tahtis pruuti vaatama minna, oma 50 km jalgrattal maha tampida. Ja siis pole teada ka, kas tüdruk seal kiviaia otsas teda ikka ootab. Telefonisid siis ju polnud.”

Aga kokku nad said ja kokku jäid. Neil sündis 6 last. Jalmar, teine laps, sündis Kuressaare linnas Pika tänava majas, mille oli oma perele soetanud tema vanaisa. Seesama maja, kus praegu teeb oma perearstitööd tütar Sille Väli.

Jalmar mäletab alatasa pliidi ees piipu popsivat vanaisa ning isa kiiktoolis, lapsed süles ja kiigu jalastel laulu lõõritamas. Isa oli turul müünud koorma oksi ja saadud raha eest ostnud ühe väikese harmooniumi, millel kõik pere lapsed mängima õppisid.

Loe edasi laupäevasest Saarte Häälest.
Telli Saarte Hääl internetist

Print Friendly, PDF & Email