Afganistani õpetajad väisasid Kuressaare gümnaasiumi (1)

Afganistani õpetajad väisasid Kuressaare gümnaasiumi

TUTVUSTAVAD AFGANISTANI: Afganistani pealinnas Kabulis asuva tüdrukutekooli terviseõpetuse õpetaja Abdul Hakim (vasakul) ja 7.–12. klassi poiste inglise keele õpetaja Abdul Salam Sharifullah, kes on elanud 18 aastat oma elust Pakistanis põgenikuna ja pöördus Afganistani tagasi alles mõne aasta eest.
Foto: Ivika Laanet

Eile külastas Kuressaare gümnaasiumi Eesti-Afganistani sõpruskoolide projekti raames kaks õpetajat Afganistanist. Abdul Salam Sharifullah ja Abdul Hakim tutvustasid oma riiki, kooli, näitasid pilte ja rääkisid õpilastele elust Afganistanis.

“Meie jaoks oli väga nauditav see, et nägime esimest korda merd, sest meie riigis ei ole merd,” kinnitasid esmakordselt nii Euroopas kui ka Saaremaal viibivad õpetajad, kelle sõnul meeldis neile eriti just laevasõit. Muljet avaldas afgaanidele ka gümnaasiumi rahvatantsurühma Sõlesepad esinemine, mille nad kaameraga jäädvustasid, et seda siis oma kodukoolides õpilastele näidata.

KG õpetaja Madli-Maria Naulainen ütles, et kui varasematel aastatel on neil külas käinud eestlasi, kes rääkisid Afganistanist, siis seekord oli õpilaste jaoks väga huvitav näha ja suhelda reaalselt inimestega Afganistanist. “Ma arvan, et see oli õpilastele väärt kogemus,” sõnas Naulainen.

Afganistani sõpruskoolide projekti koordineerija Maari Ross Jaan Tõnissoni instituudist ütles, et afgaanidele meeldisid kõik Eesti koolid ja eriti just suured koolid, nagu näiteks Kuressaare gümnaasium. “Neile meeldis just see, kui koolis on palju lapsi ning palju liikumist ja jooksmist vahetunnis.

Väga huvitavad olid neile ka kohtumised kõigi Eesti kooli direktoritega, kuna probleemid on kahel maal täiesti vastupidised. Eestis jäävad koolid tühjemaks, Afganistanis on täpselt vastupidi, et hästi palju lapsi tahaks kooli minna, aga koolimaja on liiga väike,” rääkis Maari Ross. Ta lisas, et osa lapsi õpib Afganistanis telkides ja mõnes maapiirkonnas õpitakse isegi lageda taeva all.

“Eesti lapsed peaksid väga õnnelikud olema, et neil kõigil on nii toredad ja uhked koolimajad,” vahendas Maari Ross afgaanide muljeid. Samamoodi oli külaliste jaoks üllatav õpetajate arv. Afganistanis on õpetajatest suur puudus ja eriti just naisõpetajatest.

Jaan Tõnissoni instituut viib alates 2009. aasta märtsist Eestis ellu kolmeaastast projekti, mille eesmärk on luua kontakte Eesti ja Afganistani koolide vahel ning tutvustada Afganistani riiki Eestis. Projekti käigus on kokku viidud 11 kooli Eestist ja Afganistanist.

“Kui muidu meedia kajastab Afganistani tavaliselt hästi ühekülgselt, ainult sõja kaudu, siis tegelikult käib sõda seal vaid kolmes-neljas provintsis, mis on väike osa Afganistanist. Ülejäänud maal toimub väga palju muid asju. Ning meie eesmärk on näidata lastele seda maailma, mis seal tegelikult on, mitte ainult sõjast rääkida,” lausus Maari Ross.

Enne Saaremaale saabumist külastasid afgaanid juba viit Eesti kooli ja täna tutvuvad nad Tallinnas nelja kooliga. 23.–25. märtsini viibisid sama projekti raames Slovakkias õpilaskonverentsil Kuressaare gümnaasiumi õpilased Kadi Ilmjärv ja Triinu Saar.

Print Friendly, PDF & Email