Kes minevikku ei mäleta…

Hirmus leid Kaali koolimajas

80 aastat tagasi andis ajaleht Saaremaa Teataja teada, et 30. märtsil peetakse järjekordne maavolikogu koosolek, kus muuhulgas arutatakse Lümanda valla soovi kinkida Audaku pidalitõbiliste asutise kinnisvara riigile. Samuti on Leisi vald soovinud müüa vana koolimaja ning Upa, Kiratsi, Uduvere ja Laadjala küla plaanitakse Kaarma-Suurvallast eraldada ja liita need Loona vallaga.

Samuti oli päevakorras Mustjala asunduse kruntide nr 47, 48 ja 49 eraldamine Mustjala vallast ja liitmine Loona vallaga. Omavalitsuste ostu-müügisoove oli teisigi, kuid maavolikogu pidi otsustama ka Priidu Niitsoo mootorpaadi 1930. aasta maksu kustutamise küsimuse ja teedeosakonna personalile arstiabi andmise probleemi.

Samast lehest võib lugeda aga sedagi, et üks saarlane on tabatud Eesti-Vene piirilt. Nimelt oli 27-aastane Eduard Kitt tahtnud pääseda salaja Eestist Venesse ning oli eelmisel päeval Saaremaalt põgenemise eesmärgiga Narva sõitnud, kust hiilis piirile. Ülekuulamisel oli Kitt seletanud, et temal oli kavatsus minna Nõukogude Venemaale õnne otsima. Õnneotsija jõudis lõpuks vangimajja.

Kriminaalse poole pealt võib lugeda ka hirmsat uudist selle kohta, kuidas Kaali koolimaja väljakäigukohast leidsid sama kooli õpilased jäässe külmunud vastsündinud lapse laiba. Kooli direktor Võlma teatas leiust jaoskonnaarstile ja Pihtla rajooni konstaablile. Viimane oligi kohal käinud asja juurdlemas. Lapse laip raiutud jääst välja, pakitud kasti ja saadetud Kuressaarde. Hirmsas teos kahtlustatakse üht neiu M-i, kelle süü pole veel kindlaks tehtud.

Aga 21. märtsil 80 aastat tagasi võis Kuressaare Eesti Seltsi majas kuulata kontserti 10. üldlaulupeo lauludest. Kontserti juhatas Joosep Aavik, kaastegevad olid aga sellised daamid nagu pr dr L. Favre (klaver) ja pr kolonel K. Buxhoeveden (samuti klaver). Pääsetähtede hinnaks oli täiskasvanutele 25 senti, õpilastele 15 senti. 5 sendi eest sai endale muretseda kava koos tekstiraamatuga.

Print Friendly, PDF & Email