Turu kõrged hinnad tulevat põllumeeste ahnusest

90 aastat tagasi, täpsemalt 27. ja 28. veebruaril 1921 valiti Eestis maakonna nõukogusid. Ka siis käis ajalehtedes äge valimisvõitlus.

Saaremaas ilmunud “Põllumeeste kirjades” tuuakse ära, mida võib loota teiste erakondade saadikutelt maakonna nõukogus. (Põllumehed ise läksid valimistele 20-liikmelise nimekirjaga, mille esinumbriks oli Mihkel Koov Kaarma-Suurvallast ning näiteks Pihtlat esindasid Oskar Neggo, Priidu Jalakas ja Priidu Luik, Maasit Mihail Prooses, Kogulat Jaan Tulk ning Abrukat Kaarel Pruul.)

Sotsidest ja tööerakondlastest ei või meie põllumehed midagi hääd loota, nagu seda nende erakondade programmidest ja möödaläinud aja tegevusest seda kindlasti järeldada võime, kirjutab leht. Nende erakondade saadikutelt põllumeestele midagi tulusat ja tõsist oodata, oleks kurb iseenese petmine; nad oleksid maakonna nõukogus sedasamma, mis “kits kärneriks”. Sotsid ja poolsotsid usuvad kõigesuurema kindlusega, et põllumehed olla põhjatu rikkad, elada otse külluse hunniku otsas. Raha olla põllumeestel kõik sukasääred täis, nii et nemad seda lugeda ei jõudagi, vaid ainult päsmriga mõõta.

Põllusaaduste kõrge hind tulenevat aga sotside arvates vaid põllumeeste hirmsast ahnusest.Eriliselt pahandatakse aga nende põllumeeste peale, kes otsustanud sotside või mõnes muus nimekirjas kandideerida, ning arvatakse, et sotside ja tööerakondlaste töötamine maakonna nõukogus oleks ainult tõeasjade vassimine, tuuletallamine, otsata liialdamine maksude määramises, kõiksuguste majade ehitamises ja palkade maksmises.

90 aasta vanust Saaremaad luges Rita Loel

Print Friendly, PDF & Email