Draama öises lumetormis: vingus ja suitsus suri 22 lehma (galerii) (lisatud video!) (6)

Draama öises lumetormis: vingus ja suitsus suri 22 lehma (galerii) (lisatud video!)

ÖINE ÕUDUS: Suitsu ja vingu tõttu hukkusid laudas 21 lehma ja üks vasikas.
Foto: Egon Ligi

Neljapäeva öösel vastu reedet hukkus Leisi vallas Räägi külas laudapõlengus 22 looma. Abiruumist alguse saanud tulekahju avastas öösel tööle tulnud töötaja, kes asus kohe loomi laudast välja ajama.

“Need loomad, kes alles jäid, on kõik varju all,” ütles Saarte Häälele lauda omanik, OÜ Koikla esindaja Jaan Laul, lisades, et ta ei oskagi öelda, kui suurt kahju tuleõnnetus rahaliselt põhjustas, sest sellele mõelda pole aega olnud.

“Esmatähtis oli ikka loomad varju alla saada,” märkis Laul, kes oli terve päeva selle nimel tegutsenud, ja eile õhtul üritasid nad õnnetuse üle elanud lehmi juba natuke ka lüpsta.

Millest tulekahju alguse sai, ei osanud omanik eile veel arvata. “Meie andmetel ikka elektrisüsteemist, aga menetlejad selgitavad selle täpselt välja,” lausus Laul.

Häirekeskusele teatati 11. veebruari öösel kell 3.33, et Leisi vallas Räägi külas põleb loomalaut mõõtmetega 40x 18 meetrit. Laudas oli kokku 92 lehma ja vasikat, kellest 22 hukkus. 

Lääne-Eesti päästekeskuse pressiesindaja Viktor Saaremets ütles, et tulekahju avastas lauda töötaja, kes hakkas kohe loomi suitsu täis hoonest ka välja ajama. Päästjate esialgsel hinnangul sai tulekahju alguse abiruumist, kus asusid elektrikilp ja seadmed.

Abiruumist levis tuli edasi pööningule. Lauta tuli otseselt ei levinud, kuid suitsu ja vingu tõttu hukkusid laudas 21 lehma ja üks vasikas. Tulekahju saadi kontrolli alla kell 4.41 ja kustutati kell 7.17. Sündmuskohale sõitsid Kuressaare, Leisi ja Orissaare päästjad ning Pihtla vabatahtlikud, lisaks kiirabi.

Olukorraga käis tutvumas ka Leisi vallavanem Ludvik Mõtlep, vaatamas, kas loomadel on peavari olemas. Kas vald aga tuleõnnetuse läbi kannatada saanud eraettevõtjat ka kuidagi toetab, seda Mõtlep eile veel kindlalt öelda ei osanud. “Ilmselt mitte,” sõnas ta.

“Selliseid õnnetusi ei ole pikka aega olnud,” ütles Saaremaa päästeosakonna juhataja Margus Lindmäe Saarte Häälele, lisades, et Leisi valla loomalaudas puhkenud tulekahju oli sarnane mõni kuu tagasi Valjalas juhtunuga, kus tuli sai alguse abiruumidest ja levis pööningule.

“Eelmisel aastal pääses rohkem loomi,” märkis Lindmäe. Ta lisas, et siis hävis aga laut suures osas ning loomi ohustasid eelkõige otsene kuumus ja tuli. Seekord tuli lehmade juurde küll ei levinud, kuid loomi pääses ikkagi vähem.

Print Friendly, PDF & Email