Tõnu Kollo esines ülikoolide saarlastest vilistlastele

Neljapäeval kogunesid ülikoolide vilistlased Kuressaare ametikooli Kassi restorani, et kuulata Tartu ülikooli matemaatilise statistika professorit, TÜ matemaatilise statistika instituudi juhatajat saarlast Tõnu Kollot.

Tõnu Kollo rääkis teemal “Matemaatik statistikast ja Saaremaast statistikas; Saare- ja Muhumaa kirjarahvast”. Kuulajad said teada, kuidas Saaremaa poisist Tõnu Kollost sai matemaatik ning millega tema juhitav instituut tegeleb. Esinemise matemaatilises pooles saadi veel teada, millal võib ennustajate-arvajate kohta öelda, et ta “jagab asja” ja millal on tegu juhusega.

Kollo rääkis veel Eesti esimesest rahvaloendusest 1881. aastal. Publik sai käes hoida selleaegset loenduse kokkuvõtet. Kollo tutvustas ka Juhan Auli eelmise sajandi 20. aastatest pärinevat uurimust saarlaste antropoloogiast. Lisaks said kuulajad ülevaate Tõnu Kollo hobist – saarlastest ja muhulastest autorite raamatute kogumisest. Ka teemaõhtu selles osas võis loetletud autorite raamatuid käes hoida ja lehitseda.

Teemaõhtust osa võtnud pedagoogidel tekkis mõte, et kui kutsuda selline inimene kooli rääkima, siis muutuks paljude õpilaste vaade matemaatikale ja matemaatikutele. Teemaõhtu korraldas ülikoolide keskus Saaremaal, meeldiva keskkonna kujundasid Kuressaare ametikooli teenindajad.

Marek Schapel,
Tõnu Kollo õpilane

Print Friendly, PDF & Email