Koolistressist tavainimese pilguga (2)

Koolistressist tavainimese pilguga

LEIA HOBI: Üheks stressimaandajaks on mõne huvialaga tegelemine. Pildil on Semiir esinemas Saaremaa spordisöprade söul.
Foto: Egon Ligi

Sel korral uurime lähemalt koolistressi. Mida õpilased ise sellest arvavad ning kas see on üldse teema, mille üle arutada?

Stress on väga populaarne sõna ning seega räägime stressist pea igal võimalikul juhul – enamik asju ja tegevusi suudab meis stressi tekitada. Aga mis on siis tegelik põhjus? Missugustel tingimustel võiks stressi ja üleväsimuse vahele võrdusmärgi tõmmata, millal mitte? Minu arvates seisneb nende suurim vahe selles, et väsimusest saad välja puhata, aga stress sageli nii kergesti üle ei lähe.

Nagu noorte endi arvamustest selgub, on koolistressi tekitavaid tegureid palju, kuid toodud on ka lahendused, mis aitavad seda vältida. Minu isiklik veendumus on, et stressi saame vältida kõige paremini siis, kui oleme seesmiselt tasakaalus. Kui sisustame kogu oma vaba aja mingile ekraanile (arvuti, telekas) vaatamisega, siis see ainult süvendab meis seda tüdimust ja tühjust. Mitte et see oleks täielikult jama ja seda ei peaks üldse tegema, aga kõike tuleks teha piire tajudes. Kui palju rohkem annab meile energiat kas või sportimine, oma huvialaga tegelemine, looduses viibimine, suhtlemine lähedastega, probleemidest-muredest rääkimine jne.

Mure koolitööde, suhete (sõprade, õpetajate, vanematega) pärast, haiguste ja “mis kõik veel võib juhtuda” ees on sageli nii suur ja süvenev, et stress on kiire tulema. Tegelikult ei pea me muretsema homse pärast, vaid elama hetkes, sest näidake mulle kedagi, kellel on muretsemisest kasu olnud. Kui oleme muredest vabad, on ka meie hing kerge, meis on rohkelt rõõmu, energiat, meil on aega märgata lähedasi, sõpru, nautida koolis käimist, õppimist. Mis sellest, et vahel läheb halvasti, aga me suudame sellega tegeleda, saame hakkama.

Loe edasi laupäevasest Saarte Häälest.
Telli Saarte Hääl internetist

Maris Paomees
Saaremaa noorte infokeskuse
infospetsialist
www.snip.ee

Print Friendly, PDF & Email