Jeltsinit meenutades

Jeltsinit meenutades

KUULUS, AGA MITTE KODUMAAL: Nagu tuntud inimestega ikka juhtub, nii on ka Boriss Jeltsinisse suhtumine võõrsil palju soojem kui kodumaal. Selles ingliskeelses raamatus kirjeldatakse Jeltsini keerukat ja vastuolulist teekonda enamlaste juurest demokraatide ridadesse.

Veebruarikuu esimesel päeval möödus 80 aastat Venemaa lähiajaloo ühe vastuolulisema poliitiku Boriss Jeltsini sünnist. Kahjuks ei leidnud see sündmus Eesti suuremates ajakirjandusväljaannetes erilist kajastamist, ehkki põhjust oleks olnud piisavalt: kui poleks olnud Jeltsini otsustavat ja julget käitumist 1991. aasta jaanuaris ja augustis või siis kaks aastat hiljem, oktoobris 1993, siis mine tea, millises olukorras oleks praegu Eesti riik koos kogu Ida-Euroopaga.

Erinevalt tillukese ja perifeerse Eesti kesksetest väljaannetest leidis Boriss Jeltsini juubelitähtpäev maailma suuremates ajalehtedes siiski üpriski laiaulatuslikku kajastamist. Sealjuures märgivad lehed naljatamisi, et kui neli aastat tagasi surnud Jeltsin elanuks praegu, oleksime sel nädalal pidutsenud, sest lõbutseda Venemaa esimene president juba oskas! Ja seda mitte vaid napsuklaasi taga, mis maailmale temast eriti meelde jäänud on.

Ühes memuaarteoses kirjeldas Boriss Jeltsin perekonna isuäratava uhhaa retsepti. Roog valmistati erinevatest kaladest, mis aga peamine – enne serveerimist kustutati supis lõkkest võetud põlev puutükk. See pidavalt uhhaale erilise maitse andma. Mis teha – see mõistatuslik vene hing, kes alati oskab maistest mõnudest rõõmu tunda…

Ebaõiglane hinnang?

Poliitikuid ei hinnata siiski selle järgi, kuivõrd soojalt ja edukalt on kulgenud nende eraelu. Sel nädalal toonitasid mitmed ajalehed, et Jeltsini 80. sünniaastapäeval hindab Venemaa (ja paljuski ka kogu maailm) tema tegevust ülemäära karmilt, isegi ebaõiglaselt.

Loe edasi laupäevasest Saarte Häälest.
Telli Saarte Hääl internetist

 

Print Friendly, PDF & Email