Tulemas on metsavendade mälestuspäev

Kuu aja pärast, 4. märtsil avatakse Eikla lähedal taas metsavend Johann Metsa auks mälestusmärk, mille on üles seadnud Saaremaa vabadusvõitlejate ühendus ja veteranide ühendus Linnus koostöös Kaitseliidu Saaremaa malevaga. Ettevõtmist on toetanud ka Kaarma vallavalitsus.

Samal Saaremaa metsavendade mälestuspäeval, see on päeval, mil 1946. a toimus Eikla lähedal kokkupõrge metsavendade ja NKVD vahel, milles hukkus Johann Mets, korraldatakse ka teaduslik konverents Kuressaare linnuse kapiitlisaalis.

Konverentsil räägivad Garel Püüa (Agu EMS OÜ) metsavendlusest Saaremaal pärast II maailmasõda, Tiit Noormets (Eesti riigiarhiiv) Eikla lahingust (samast, mille auks mälestusmärk avatakse) ning Mati Mandel (Eesti ajaloomuuseum) saarlastest Ants Kaljurannast ja Ülo Kaalust, kes olid metsavennad Pärnumaal.

Raul Salumäe Saaremaa muuseumist ütles, et sedagi üritust korraldab muuseum koostöös Kaitseliidu Saaremaa malevaga.

Print Friendly, PDF & Email