Valjala neljavõistlus sai avalöögi

Valjala neljavõistlus sai avalöögi

TRAGI VANAHÄRRA: Neljavõistluse ja mälumängu algataja ning peakohtunik Johannes Kuusk peab punktide üle hoolega arvestust.
Foto: Ivika Laanet

Möödunud laupäeval kogunes Valjala rahvamajja paarkümmend huvilist, et omavahel mõõtu võtta neljal alal: males, kabes, koroonas ja lauatennises. Pea kakskümmend aastat tagasi kohalikus koolimajas toimunud neljavõistluse otsustas taaselustada kunagine sporditöötaja ja mälumängur, Lõõne külas Niidi talus elav Johannes Kuusk, kellel suvel täitumas 80. eluaasta.

Johannes, keda sõprade hulgas hüütakse Kuuse Johniks, rääkis, et kuna ta on nüüd mitu aastat spordiasjadest eemal olnud, siis tuli ta mõttele, et võiks teha neljavõistlust. “Ju siis tuleb kolmas noorus peale. Mul hakkas kodus igav ning midagi peab inimene tegema, et vaimu virge hoida,” muigas ettevõtlik vanahärra, lisades samas, et korraldamisega pole ju mingit vaeva. “Vähemalt saavad need, kes tahavad mängida, seda teha. Ning põhiline on see, et mängida saavad nii noored kui ka vanad.”

Johannese algatatud on ka Valjala rahvamajas teist aastat toimuv mälumäng. Viis neljaliikmelist võistkonda panevad oma teadmisi proovile kord kuus. “Vedasime koos naisega mälumängu ka 80-ndate aastate lõpus, aga siis tulid teised ajad vahepeal,” rääkis Johannes, kes ise küsimused teatmikest välja otsib. “Mis mul muud ikka teha on,” muigas mees.

Johannes lisas, et osalejaid võiks muidugi rohkem olla, aga inimesed ei julge tulla. “Ega ei peagi ju kõike teadma. Mälumäng on selline koht, kus saab teadmisi juurde,” sõnas ta, rõõmustades samas selle üle, et mängimas käivad ka Valjala põhikooli 8. klassi tüdrukud. “Kui ei tea, siis saavad siit teada. Niisamuti nagu ka vanad. See arendab ju silmaringi,” põhjendas Johannes, miks mälumängus osaleda. Kellel soovi, saab veel liituda nii neljavõistluse kui ka mälumänguga. “Auhinnad on väärikad,” kinnitas peakorraldaja.

Loe edasi laupäevasest Saarte Häälest.
Telli Saarte Hääl internetist

Print Friendly, PDF & Email