Sõnajalgade tuugeni toomist takistas jää (galerii!) (3)

Sõnajalgade tuugeni toomist takistas jää (galerii!)

TÕSTAME: Mõntu sadamasse jõudnud seletas Andres Sõnajalg (laeval) kraanajuhtidele, kuidas tema pea kohal näha olev tiivikulaba ohutult maha tõsta.
Foto: Egon Ligi

Lastiks Saaremaa võimsaim tuulegeneraator, üritas kaubalaev Jongleur mitu tundi läbi murda Suure Katla rüsijääst, et jõuda Nasva sadamasse. Katsetused päädisid sellega, et laev libises vaikselt jäävabasse Mõntu sadamasse.

“Jääolud olid võimatud,” tõdes Saarte Häälega vesteldes Andres Sõnajalg, kes koos vend Olegiga tegeleb Nasval asuvale Baltic Workboatsile tuulegeneraatori hankimise ja paigaldamisega. “Lootsime, et saame Nasva kai otsa peale lasti maha panna,” ütles Sõnajalg, lisades, et Taanist Frederica sadamast tulnud generaator hakkabki paiknema Nasva sadama kail, nii et siis polekski olnud vaja seda enam kaugemale transportida.

30 cm paksune jääkiht ei tulnud Sõnajala sõnul üllatusena ja olemas oli ka plaan B, mis nüüd käiku läks. Mõntus sildumise versiooni tarbeks olid mandrilt tellitud spetsiaalsed treilerid, millega on võimalik transportida ka
41-meetriseid tiivalabasid. Laevalt maha tõsteti generaatori osad kahe samuti mandrilt tellitud kraanaga.

Rüsijää takistas

“Kapten oli tubli, proovis mitu korda, aga ei saanud ikka,” ütles Andres Sõnajalg, kelle sõnul oli Nasva sadam juba silma- ja vaata et käeulatuses. Mõntu kai peal askeldanud töömehed teadsid aga rääkida, et Nasval olid töömehed juba lausa mütsisöömiselubadusi andnud, kui laeval õnnestunuks läbi jää sadamasse murda. Mehed lisasid muiates, et ühel seltskonnal pidid nüüd külma ilmaga veidi kergemast materjalist mütsid peas olema.

Andres Sõnajala kinnitusel olid nad valmis ka selleks, et laev jääb jäässe kinni ja tuleb Riia sadamast puksiir tellida, kuid õnneks jõuti varem arusaamisele, et rüsijääst seekord läbi ei pääse. Olgugi et laeva jääklass on 1B, millega tasasest jääst võib läbi minna, kuid rüsijää kuhjub ja surub end rohkem kokku.

Seni suurim tuugen

82 meetri pikkuse Joungleuri tekil olnud tiivikulaba andis aimu, kui suur saab Baltic Workboatsi tuulegeneraator olema. Andres Sõnajalg kinnitas, et tegu on seni Saaremaa võimsaima tuugeniga, mil jaksu 2,3 megavati jagu. “See on siis nagu kümme sellist seal,” viitas Sõnajalg käega Sõrve säärel paistvate generaatorite poole, mis ka teab mis väikesed pole.

Baltic Workboatsi tuulik on toodud Taanist ja seda on testitud ühe sealse meretuulepargi juures. “See ongi pigem meretuulik,” märkis Sõnajalg. Baltic Workboatsi esindaja on meedias varem öelnud, et nende soov on saada võimalikult sõltumatuks Eesti Energiast ning soodsate ilmade korral katab püstitatav tuugen kogu firma energiavajaduse.

On räägitud ka sellest, et lisaks tuulegeneraatorile soovib ettevõte ammutada energiat tootmishoonele paigaldatavate päikesepaneelide abiga. Eile Mõntusse jõudnud tuulik peaks Sõnajala sõnul soodsate ilmaolude puhul püsti saama juba järgmise nädala jooksul.

Print Friendly, PDF & Email