Ajakaja: Millest rääkida kui ei ole millestki rääkida? (2)

Tänavuse valimiskampaania kohta on asjatundjad eksperdid juba üsna karmilt öelnud – et sisulise poolega nagu kehvasti. Sestap mõtlesin enne päris pikalt, et kas on mõtet seda teemat veelkord üles võtta… Aga siis tuli üks vana tädi haiglast koju ja oli väga õnnetu – üks päev enese ravimist haiglas maksis 500 krooni. Memmeke oli haiglas 10 päeva. Teine tuttav Soomes oli ka haiglas – tema haiglapäev maksis 35 eurot.

 Noh, väike arvutus näitab, et laias laastus sama hind… Aga sissetulekute vahe on mitmekordne – meie kahjuks. Mis siis ime, et valimiskampaaniates aetakse mulli ja loodetakse selle peale, et inimesed valimisplatvorme ehk ei loe ja lähevad, nagu varemgi, kergesti stereotüüpide ja suurte lõustaplakatite õnge.

Tegelikult ma olen püüdnud mõista eesti poliitikuid, aga ikkagi, vaatamata püüdlustele, ma ei saa neist aru. Teevad ja toimetavad oma tegemisi, ja loodavad saada tagasivalituks. Igapäevases elus aga toimuvad muutused sedasi kinkadi-konkadi – ilma sisulise rõõmu ja iluta.

Ühest otsast proovitakse anda ja teha, kuid teisest otsast nullitakse kõik see vähenegi, mis vahel kogemata hästi välja juhtub tulema. Headest asjadest on tõesti hea meel, aga kui nüüd päris aus olla, siis pole ma ka alati selles kindel, et kas kõik see, mis mulle hea pähe pakutakse, ka tegelikult hea on. Pole kindel seepärast, et ma tegelikult ei usalda oma poliitikuid. Liiga palju on sahinaid ja spekulatsioone, omakasu ja labast edevust. Liialt palju on lastud tekkida stereotüüpe. Negatiivseid selliseid.

Jah, – paljud kiruvad euro tulekut – mina ei kiru, sest kuskil pole ju kästud eurohindu suuremaks venitada ja paber hinnalipikul kannatab ka väiksemaid numbreid välja. Ehk siis tähendusi loome me ikka ise ju. Ja loodame, et need majandust edendavad sammud on õiged. Aga kõik see muu elu? Mida öelda vanatädile, kelle haigla omaosalusarve oli 500 krooni päev, kuid pension ongi vaid 3000 krooni.

Ei siin aita ka eurodesse arvutamine, et number väiksem tuleks. Sisulist muutust vajatakse siinkohal. Sisulisi tegusid, julgust otsustada ja vastutada. Ja küll siis tuleb ka poliitiline edu, nii kampaaniatesse kui igapäevapoliitikasse.

Print Friendly, PDF & Email