Ajakaja: Tunnike iseendale

Eelmisel nädalal oli meedia teemade valik kirju nagu tavaliselt. Pühademelu oli asendunud igapäevase sahmerdamisega, mida uue aasta alguses ikka on, sest uus hoog tuleb elule sisse saada.

Eestis on viimastel nädalatel ja kuudel palju juttu olnud rahast. Eurorahast. On pooldajaid ja vastaseid ja neutraalseid. Minu jaoks on see emotsionaalne diskussioon suht kummaline, sest Eestis on ju ennegi raha muutunud. Küsisin ühelt oma vanalt sugulaselt, kelle sünniaasta jääb 1920-ndate algusesse, et kui palju tema neid rahareforme üle elanud on – memm ei suutnud meenutada, aga tõdes, et neid on ikka palju olnud: tsaariaegne raha ja esimese Eesti riigi raha, Vene raha, Saksa raha ja siis jälle Vene raha ja siis jälle Eesti raha… “Raha on ju vaid vahend, mis sest ometi niipalju rääkida,” võttis elu näinud ja erinevaid valitsusi kogenud naine jutu kokku.

Olen temaga nõus. Raha on vaid üks vahend meie käes olevate paljude vahendite seas. Ja rahaline rikkus on suhteline. Mõni aeg tagasi lugesin kuskilt meediast mõttetera, et mitte raha ei tee rikkaks, vaid aeg. Et tõeliselt rikkad on need inimesed, kellel on aega. Eks sedagi avaldust võib võtta nii ja naa. Aga kui mõtlema hakata, siis on selles lausejupis oma iva. Kui meil ei ole enam aega, siis muutub ka raha mõttetuks. Aega tuleb osata endale varuda. Ja tuleb osata seda kasutada. Kas me alati ikka mäletame seda, et aeg ei pöördu kunagi tagasi – mis läind, see läind…

Ja see, kui meil on aega, annab meile palju muud olulist ja vajalikku lisaks, mida me kipume oma igapäevaseid valikuid tehes vahel ära unustama. Näiteks aeg iseendale. Tunnike iga päev – mõtete kogumiseks, vaikimiseks, jalutuskäiguks, lugemiseks. Tunnike iseendaga. Arstid ütlevad, et see pidi isegi füüsilisele tervisele ja immuunsüsteemile hästi mõjuma. Rääkimata siis vaimust. Ja vana tõde on ju see, et need, kes oskavad iseendast hoolida, on ka teiste suhtes hoolivamad.

Soovingi kõigile siinkohal aega ja (meele)rahu, hoolimist ja tervist. Jaksamist ja tarkust hakkama saada. Ja kas või see üks tunnike iga päev iseendale, kuidas iganes te seda siis ka ei kuluta – uskuge, see toob teile palju rohkem tagasi. Hoidke ennast ja varuge aega!

Print Friendly, PDF & Email