Maavanema pöördumine (4)

Kallis saarerahvas!
Me oleme need, kes me oleme. Me oleme saarlased. Saarlus paneb inimesed mõtlema väheke teisiti kui mandriinimesed ja ka toimetama pikema perspektiivitundega. Paneb enam mõtlema positiivselt oma olemuse üle ja kaine mõtlemisega aru saama toimuvatest sündmustest. Olgu selleks siis euro tulek või jää minek.

Eelmine talv jäi meelde oma lumerohkusega ja alanud talv lõi selle kuhjaga üle. Tuleb lihtsalt vaadata gloobusele, otsida üles Eesti ja ongi selge, et selline talv on meil tavapärane loodustsükkel, mitte looduskatastroof, nagu viimasel ajal on kõlama jäänud.

Mööduv aasta oli kindlasti hoolivuse aasta. Hoolivuse aasta seetõttu, et muutus paljuski rahva suhtumine oma kaaskodanikesse, kes mingil põhjusel abi vajavad. Ühiskond on muutunud hoolivamaks ja seda just omal algatusel, mis on eriti tänuväärne. Näitena tooksin siinkohal aktiivse toetuse pimedate ühingu ahju taastamisel, korralikult käivitunud toidupanga idee ning mitmete ühingute heategevuskampaaniad. Oli võimalik anda ja saada osa andmise rõõmust. Suured tänud siinjuures kõigile annetajatele ning kõigile annetusprojektide korraldajatele. Hea on olla hea.

Algav aasta on euro aasta. Parim tõe kriteerium on praktika ja lähiaeg näitab meile kindlasti, kas euro tuleku hirmud ka tõeks saavad. Kas hinnad tõusevad seoses euroga ja kas sissetulekud langevad. Kindlasti on paljud neist hirmudest lihtsalt hirmud ja las nad ka jääda lihtsalt hirmudeks. Ärge laske ennast häirida alateadlikest hirmudest ja võtke maailma sellisena, nagu ta on. Ainuke kaotus krooni vahetumisel euro vastu on emotsionaalne.

Kroon oli ja on kindlasti rahvusliku iseseisvuse üks tunnuseid. Kuid miski ega keski ei keela meid krooni mäletamast sellisena nagu ta on ja oli. Oma raha, majandusliku iseseisvuse algust ning kunstiliselt kaunilt kujundatud kupüüre. Ta täitis oma rolli suurepäraselt ja väärib meie austust. Algav aasta on ka aktiivne poliitika-aasta. Eesti saab uue poliitilise juhtkonna, keda me ise peame valimistel usaldama Eesti riigitüüri juurde. Valik on kindlasti kõigi valijate jaoks ühtviisi peadmurdev.

Tihti on avalikkuse ees välja öeldud, et Eesti võiks muutuda kahe suure erakonnaga riigiks, kus väiksematel parteidel enam parlamenti asja ei oleks. Arvan, et see mõjuks Eesti demokraatiale halvasti. Arvamuste paljusus ainult rikastab elu ja annab rohkem valikuvõimalusi. Eesti tulevik on valimistel meie kätes, lööge aktiivselt oma tuleviku osas kaasa.
Soovin kõigile arukat ja edukat uut aastat!

Toomas Kasemaa
Saare maavanem

Print Friendly, PDF & Email