Toiduained kallinesid aastaga 11,6% (2)

Toiduained kallinesid aastaga 11,6%

NELJA LAPSE EMA ASTRID: “Kui ma korralikku sooja sööki ei teeks, läheks meil väga palju võileibu. See on kõige hullem, sest kalliks läheb ja kes seda manti jõuaks koju vedada…”
Foto: Egon Ligi

Mis see virisemine aitab! Poed on euro-ootuses. Kroonihindade kõrvalt leiame hinnad eurodes, mis teeb pisut ettevaatlikuks. Kuna enamiku toiduaineist saab uuel aastal kätte vaid mõnekümne sendi eest, siis tundub, et hirmus odav ju. Paraku europalganumber valdaval osal meist enam kolme nulliga ei lõpe. Mis teha… Ei ole paremaid ega hullemaid aegu, on ainult hetk, milles elame praegu, tuleb meelde üks mõttetera vanast salmikust.

“Mis siin vinguda, ega meie pärast hakata nagunii hindu alla laskma,” ütleb paljulapseline ema, kelle osturetke Maximas Saarte Hääl kaasa tegi. Saare maakonna lasterikaste perede ühendusse kuulub hetkel 79 leibkonda. Kuidas nad end euro-tuules välja veavad?

Ostan sealt, kust odavamalt saab

Nii räägib nelja lapse (3, 10, 15, 20) ema Astrid Akel, kes ise peab kasutatud riiete poodi. Pereisa töötab riigimetsa majandamise keskuses. Kuna pere elab linnas, siis käib pereema poes iga päev, v.a pühapäev. “Minu poed on Selver ja Maxima. Võtan sealt, kus on parajasti soodusmüügid. Kui näiteks juustul kollast hinda juures ei ole, jätan ostmata.” Kuna Astrid tagavaraks ostmist eriti ei harrasta, siis jätab ta iga päev poodi ligi 200 krooni.

Laupäeviti, kui ees on üks ostuvaba päev, tuleb rahakotist välja otsida ligi 400 krooni, umbes samasuur summa kulub ka esmaspäeviti. Akelite pere pole aga tavapärane suurpere, sest pereisa on jahimees. “Ma ei kujuta ette, kui peaksin ka liha poest ostma,” arutleb Astrid. Tõsi, on jahimeestelgi omad väljaminekud, mis päris kopsakad, kuid ikkagi tuleb lõppkokkuvõttes pere jaoks odavam.

“Ostan liha ainult siis, kui olen unustanud kodus liha külmikust välja sulama võtta,” tunnistab Astrid ja märgib, et tema tahaks küll eelistada eestimaist, aga paraku on Eestis toodetu küllaltki kallis. Nõnda tuleb valida odavam toode, mis sellest, et see pärineb hoopis kuskilt kaugelt maalt.

Loe edasi laupäevasest Saarte Häälest.
Telli Saarte Hääl internetist

Print Friendly, PDF & Email