Jõulud kirsjääs (1)

Jõulud kirsjääs

UPPUS: 1920. aastate keskel valminud 3-mastiline barkantiin uppus 65 aastat tagasi jõulu esimesel pühal. See pilt on tehtud 1930. aastatel.
Foto: Saaremaa muuseum

Lugu, mis leidis aset esimeste jõulude ajal pärast viimase ilmasõja lõppu

Sellest saab kuuskümmend viis aastat, kui Eesti Merelaevanduse ülema asetäitja A. Samson ajas nagaaniga vehkides kapten Avo Saadret laeva, et viia jõulu esimesel pühal Tallinna sadamast Saaremaal paiknevale sõjaväele talvist varustust. Saadre oli mineku maha laitnud, sest sadama akvatooriumil oli juba tekkinud sentimeetri paksune kirsjää, mis võib puust laeva plankude vahelt tihitud tõrvatakud välja käristada, ja laevaruum täitub mereveega. Isiklikult sadamakaile ilmunud kõrgele ametnikule Samsonile oli aga keegi vist sosistanud, et eestlased peavad jõule ja tööd teha ei taha. Seda pidas Samson sabotaažiks. Ülemuse käsule vastuhakkamine saboteerimise eesmärgil võis kinnises riiklikus sadamas lõppeda mahalaskmisega, sest sõjaseaduse kehtimise lõppemist polnud veel avalikult kuulutatud. Pealegi oli A. Samsonil mereväeohvitseri munder seljas ja laskevalmis revolver peos. Teha polnud midagi. Tuli kuuletuda.

Kaugsõidukapten Avo Saadre oli sündinud Pärnumaal 1899. aastal ja juba 1918 astunud merekooli. Vahepeal merd sõites oli ta lõpetanud ka Tallinna merekooli kaptenina ning enne sõda juhtinud Eesti veeteede talituse laevu. 1941. aastal, kui Herman Tõnissoo oli viidud kapteniks “Suure Tõllu” peale, pidi Saadre hakkama hüdrograafialaeva “Lood” kapteniks.

1941. aastal alanud sõja juulikuu esimestel palavatel päevadel pidi ta piltlikult väljendades ees liikudes viima Riia lähistelt pageva 191 meetri pikkuse ja ligi kaheksa meetrit vees istuva soomustatud ristleja Kirov läbi salajase nn Slava kanali, mis oli kaevatud I maailmasõja ajal 28 jala sügavuselt läbi Muhu väina idaosa.

Ka tookord seisis tema selja taga allohvitser, nagaan pihus. Ja kõrval ohvitser, kes kinnitas, et juhul kui lipulaev “Kirov” kanali põhja kinni jääb, lastakse higine laevajuht siinsamas kaptenisillal maha. Paar korda krigises ristleja kiilu all ka liiv, ent kogukas sõjalaev jõudis õnneks siiski Tallinna reidile, kus ta oma kahureid pööritas. Kuniks läks pika laevakaravani eesotsas Juminda miiniväljade poole.

Loe edasi laupäevasest Saarte Häälest.
Telli Saarte Hääl internetist

Print Friendly, PDF & Email