Riigimetsast saab jätkuvalt jõulukuuski tuua

Juba mitmendat aastat pakub riigimetsa majandamise keskus (RMK) inimestele võimalust tuua ise endale metsast jõulukuusk. Teoreetiliselt läheb selleks vaja vaid mobiiltelefoni ja saagi.

Kes aga ei soovi ihuüksi metsa endale puud otsima minna, nende jaoks korraldatakse kuusetoomise retki, koos juhendajaga. Juba detsembri algusest on olnud võimalik end nendele samadele kuuseretkedele kirja panna. Saaremaal on need olnud üsna populaarsed. “Mul on hetkel telefonis 21 vastamata kõnet, 20 neist võõrad numbrid,” tõi Saaremaal kuusetoomise aktsiooni eest hoolt kandev RMK loodushoiu osakonna Saarte piirkonna külastusjuht Anu Metsniit näite, et olukord on tavapärasest erinev.

Saaremaal saab koos juhendajaga retkele minna RMK Mändjala loodusmajast. Kuuseretked toimuvad sellest reedest kuni järgmise neljapäevani. Vajaliku info leiab RMK kodulehelt. Kes läheb aga metsast kuuske üksi tooma, peab jälgima seda, et valitud koht asuks riigimetsas ja et seal poleks looduskaitselisi piiranguid. Jõulukuuski tohib raiuda sealt, kus neil ei ole lootust suureks kasvada – teede ja kraavide servadest, elektriliinide alt ja metsasihtidelt.

Metsanoorendikes ja -kultuurides, kuhu kuused on inimese poolt istutatud või kus neist loodetakse tulevikupuid, on jõulukuuse mahavõtmine metsaomaniku huvide põhjendamatu kahjustamine, mis on seaduserikkumine ja karistatav.

1–3-meetriste kuuskede hind jääb 50 ja 200 krooni vahele ning jõulupuu eest saab maksta pangaülekande või mobiiliga või looduskeskustes sularahas. Kuna eelmisel aastal osteti enam kui pooled kuused mobiilimaksega, on seda võimalust tänavu veelgi laiendatud – seda saavad kasutada nii need, kes toovad kuuse metsast omal käel, kui ka need, kes lähevad RMK organiseeritud kuuseretkele.

RMK juhib tähelepanu, et looduskeskuste ja kontorite juures ei müüda juba raiutud kuuski, seega peab kuuseretkele tulijal kaasas olema oma saag. Samuti vastutab igaüks ise oma kuuse äraviimise eest.

Print Friendly, PDF & Email