8. detsembril korraldatakse Kuressaare ametikoolis koolitus “Kuidas teha jõulutoidust elamus?”, millega algab koolituste sari siinsete väikeettevõtjate koostöö arendamiseks.
“Koolitused on osa aktiivse toiduturismi projektist, mille eesmärk on arendada välja erinevad põnevad elamustoidumarsruudid Saare maakonnas,” rääkis Marve Koppel ametikoolist. “Valisime välja kuus sihtrühma, et turistil oleks lai valikuvõimalus. Koolituste eesmärk on ühtse kvaliteedi saavutamine.”
Kokku on kavas 19 erinevat koolitust kuuele väikeettevõtjate grupile: toitlustajad, rannakalurid, väiketöötlejad ja käsitöötoidu tootjad, loodusretkejuhid, talupidajad ja turumüüjad. Jõulutoidukoolituse viib ametikooli õppeköögis läbi toitlustuse juhtõpetaja Õile Aavik. Koolitusel analüüsitakse kohalikke jõulutoitude traditsioone, kaasaegseid toitumissoovitusi ja püütakse leida innovaatilisi lähenemisi elamusliku jõululauamenüü koostamiseks. Menüü koostamisel ja praktilises töös kasutatakse ainult kohalikku toorainet.
Koolitusele saab 6. detsembrini registreeruda telefonil 45 24 600 või info@ametikool.ee . Koolitusele mahub 15 inimest. Koolituste sari on osa tänavu käivitunud koostööprojektist InFAcTo, mille raames investeerib EL Kesk-Läänemere progamm ligi miljon eurot toiduturismi ja aktiivse turismi arendamisse.
Väga hea uudis, väga hea algatus. Mis võiks olla turismi ja majanduse alustalaks Saaremaal. Mahedalt kasvatatud ja töödeldud toidukraam ja pakkumise kunst! Otsige oma tutvuskonnast inimesed, kel vähegi aega, eeldusi, soovi toitu kasvatada ja töödelda või pakkuda. Saatke nad koolitusele.
Just väiketoidutootmine on teema mida tuleb taguda 7 aastat. Või mis on olulisem töö söömisest?
Ehk on nüüd see õige aeg kätte jõudmas.
Toidu kasvatamisel ja töötlemisel on üks tõsine pähkel. Ökonoomika. Millised on mahud ja tsüklilisus. Seda tasub vaagida mõne ökonomistiga. Ei ole öigustatud elustiili eest raha kasseerida.
Näiteks ühe põhitöökohaga lihakoja ehitamine maksab samapalju kui üks korralik põka koos riistvaraga. Ühest küljest palju, teisest küljest vähe.
Võimaluste korral panustage toidutootmisele. Kuid elamustoidust saavad elatist teenida vähesed, kuid üks elamustoit peaks iga talu ja aedniku ja restorani menüüs olema. Mida enam väikeettevõtjaid ja erinevaid kaubamärke seda enam on meil oodata huvilisi väljast kuid ka ise saada elamust. Eks me jah pea eelkõige endale mõtlema ja pigem oma naabri kui külalise heaks elama.
Kel oskusi see peaks toidutootmisele pühenduma. Samuti avatud köökides tuleks pidevalt korraldada kursusi ja ikka. Tooraineks 100% kohalik ja otse talunikelt.
Aeg on küps, et hakata loobuma ketitoidust! Võida aega ja raha, osta vähetöödeldud toortoitu, vali perega koos toiduvalmistamine, vahetage toitu, müüge teineteisele!