Lääne-Eesti valimisringkond kaotas ühe mandaadi (1)

Hiiu-, Saare- ja Läänemaalt valitakse märtsis riigikokku kuus rahvaesindajat, mida on ühe võrra vähem, võrreldes eelmiste riigikoguvalimistega 2007. aastal.

6. märtsil toimuvateks valimisteks on kaardipakk Lääne-Eestis segi löödud, sest mitmed nimekad poliitikud enam ei kandideeri, üsna palju on uusi tegijaid ja mandaate ühe võrra vähem. Eelmisel korral valiti Lääne-Eestist riigikokku Jaanus Tamkivi, kelle ministriks saamise järel võttis riigikogus koha sisse Ene Kaups.

Reformierakonna ridadest valiti riigikokku veel Imre Sooäär, kes järgmistel valimistel Lääne-Eestis ei kandideeri. Samuti ei kandideeri keskerakondlane Ain Seppik, kelle asemel on siinne esinumber Kalle Laanet. IRL-i ridadest pääses eelmisel korral parlamenti Tarmo Kõuts, sotsidest Andres Tarand, kelle asendusliige oli Kalev Kotkas, ja rohelistest Aleksei Lotman.

Valimiskomisjon pani mandaatide jaotuse paika lähtuvalt hääleõiguslike kodanike arvust valimiste väljakuulutamise kuu esimesel kuupäeval ehk 1. novembril. Lääne-Eesti ja Lääne-Viru valimisringkonna elanike arvu vähenemise arvelt said kaks mandaati juurde Tallinna esimene ja Harju-Raplamaa valimisringkond.

Print Friendly, PDF & Email