Suure teatriõhtu grand prix läks 11.c-le (1)

Suure teatriõhtu grand prix läks 11.c-le

OLGEM TOLERANTSED: Võidu pälvinud 11c klassi etendus kutsus inimesi üles rahvuste omapärade mõistmisele.
Foto: Egon Ligi

Kui enamasti tähendab novembri lõpp pimedaid külmi päevi ja esimese advendi ootusärevust, siis Kuressaare gümnaasiumile tähendab see lisaks eelnimetatule ka Suurt teatriõhtut.

Suurt teatriõhtut on korraldatud juba 1998. aastast ning see on kujunenud koolis üheks oodatumaks ürituseks, ja nagu rahvast täis saal näitas, ei olnud teistmoodi tänavugi. Suure teatriõhtu võlu ei oskagi seletada. Publikut köidab kindlasti see, et enamikku neist seob kooliga isiklik side ja kõigil on võimalus meenutada aegu, mil nad ise samal üritusel laval oma näitlejaoskusi proovile panid. Teisalt on tore näha laval oma sõpru ja tuttavaid ning neile kaasa elada.

Igal aastal on Suurel teatriõhtul oma kindel teema. Tänavu oli selleks “Vanasõna elab ikki, vanasõna ei mädane”, mis peakorraldaja Marit Tarkini sõnul oli inspireeritud veel kestvast rahvaluule aastast. Vanasõnu lahkasid kõik gümnaasiumiklassid. Vanasõnade sisu varieerus romantikast sotsiaalsete probleemideni välja ning ka etenduste lahendusi oli seinast seina.

Žüriisid oli sel aastal samuti palju. Noori näitlejaid hindasid lisaks põhižüriile ka õpilasžürii, vilistlasžürii ja õpetajate žürii. “Et ikka võimalikult palju tublisid ja andekaid noori saaks tunnustuse,” põhjendas Marit Tarkin ja lisas, et tänu arvukatele sponsoritele on see ka võimalik.

Rohkem tarkust kui õpetajate toas

Suure teatriõhtu grand prix’ võitis 11.c klass etendusega “Kuidas maa, nõnda rahvas”. Tükk erines oluliselt kõigist teistest teatriõhtul esitatutest. “Laval oli 15 minuti jooksul rohkem tarkusi, kui seda suudaks edasi anda terve õpetajate tuba,” kommenteeris õpetajate žürii esimees Ave Jõgi.

Iga näitleja püüdis edasi anda ühe rahvuse omapära, rõhudes seejuures üldlevinud eelarvamustele, mis vastava rahvuse kohta käivad. Etendus tegi kui ümbermaailmareisi, eestlaste juurest brasiillaste ja jaapanlasteni välja. Žürii kiitis stiilipuhtust ja omanäolisust. “Lavastus oli teistsugune, väga kaasaegne ja hästi läbimõeldud,” märkis žürii esimees Maidu Varik. Saaremaa ühisgümnaaasiumi õpetaja Rita Ilves ütles, et olenemata nappidest vahenditest kukkus välja mõjus etendus, sellise mõnusa kiiksuga.

Idee tekkis lavastajal Ann Tarkinil oma sõnul erinevate rahvaste vanasõnu lugedes ning tahtmisest teha midagi enamat kui tavaliselt, ning välja kukkus huvitav, inimesi tolerantsusele ja mõistmisele kutsuv teatritükk. Proovid algasid juba kolm nädalat tagasi, aga närv oli enne lavale minekut ikka sees.

“Mida lähemale aeg jõudis, seda rohkem närvi läksime, aga kokkuvõttes oleme kõik väga rahul,” kommenteeris lavastaja Ann ise. Klass peab nüüd asuma hoolega valmistuma miniteatripäevadeks, kuhu Suure teatriõhtu võit neile pääsu tagas. Žürii hindas väga kõrgelt tänavust üldist taset. “Tase oli tõesti ühtlaselt tugev ja see ei ole sõnakõlksuks öeldud,” märkis Rita Ilves.

Laulja Margus Vaher ütles, et kardetud amatöörteatri asemel sai ta suurepärase ja elamusterohke õhtu. Etenduste omanäolisus ja originaalsus ning oma niššide leidmine muutis žürii töö üsna raskeks. Aarne Mägi Kuressaare Linnateatrist nimetas mõnda etendust lihvimata teemandiks, lisades, et 5–6 proovi järel võiks neist nii mõnegagi suuri lavasid vallutama minna. Kõik soovijad saavad Suure teatriõhtu parimaid palu näha tuleval nädalal toimuval Teatrigalal.

Kristi Kandima, Kerttu Olesk

Print Friendly, PDF & Email