Juhtkiri: Tehumardi mõõgast (7)

Tehumardi mõõk on kui taak, mis tuletab meile meelde kunagisi sõjasündmusi ja meenutab ka seda aega, mil 9. mail olid “lahinguväljal” kõik kadakaalused täis medaleid kõlistavaid veterane, kohal oli raamatubuss ja sai osta apelsine.

Nii ei teagi me enam täpselt, kummast sündmusest Tehumardi mõõk meile enam jutustab, kuid üks on kindel – Sõrve lahingud olid ühed verisemad ja ohvriterohkemad Teise ilmasõja ajal Eestis ning neis lahingutes hukkunuisse tuleb suhtuda austusega – olid nad ju sõdurid, kellegi pojad, isad, vennad.

Meil võiks ju olla tänapäeva tolerantses maailmas niipalju empaatiavõimet, et hoida korras kõikide surnute viimsed puhkepaigad, olenemata sellest, millise lipu all nad võitlesid või kelle käe (kuuli) läbi surma said. Kui meenutada Imbi Paju “Soome lahe õdede” filmi, on meil Põhjamaade lotadelt tublisti õppida – nemad tundsid sõja ajal kaasa ka vaenlase sõduritele. Muide, kohalike inimeste mälestuste põhjal langes Tehumardi lahingus ka saarlasi.

Print Friendly, PDF & Email