Muhu ilu sai kaante vahele

Muhu ilu sai kaante vahele

Foto: Anneli Kenk

9. novembril esitleti ligi sajale huvilisele Muhu põhikoolis suurt ja ilusat raamatut “Meite Muhu mustrid”. Koguteos on tõesti mahukas ja kaunis – kaua tehtud kaunikene – neljasaja lehekülje jagu Muhu ilu ja elu.

Esitlus läks raamatu ühe autori, Muhu põhikooli kunstiõpetaja Anu Kaburi sõnul kenasti. “Muhulased trotsisid koledat ilma, olid kenasti kohal ja rõõmustasid koos meiega.” Autorid on saanud hakkama teosega, mis on ühtpidi käsitööõpik, teisalt kultuuri- ja ajaloo-, miks mitte ka kunstiraamat. “Üks käsitöökauge inimene võib seda vaadata lihtsalt kui väga kaunist pildiraamatut.”

Kaburi sõnul on raamat üles ehitatud käsitöötehnikate kaupa ja esemed, mis neid tehnikaid iseloomustavad, pidid olema väga efektsed ja neil on see muhu “mõilk” kenasti juures. Raamatu teine autor on sünnilt saarlane Anu Pink, kes praegu peab Türil käsitööõpetaja ametit ja on selle kõrvalt kirjutanud koolides kasutusel olevaid käsitööõpikuid. Raamatu idee autorina on ta olnud ühendavaks lüliks kogu selle valmimisprotsessis ja enamiku kauneid esemeid pildile püüdnud.

Mai Meriste on lõpetanud Eesti kunstiakadeemia moe-eriala. Tema bakalaureusetööks oli Seto ja Muhu rahvusliku käsitöö elementidega linane rõivakollektsioon. “Meil oli omavahel väga hea läbisaamine ja üksteisemõistmine kõik need seitseteist kuud, mis me selle raamatuga tööd tegime,” kirjeldab Kabur kolmekesi ühe raamatu tegemist. “Mina panin raamatusse kõik selle, mis olin aastate jooksul Muhus kuulnud, kogunud ja talletanud.

Rääkisin väga paljude inimestega ning raamatus on ka tänatud üle viiekümne muhulase, kes on omamoodi selle raamatu kaasautorid. Anu Pink on kõik raamatus kirjeldatud mustrid ja käsitöövõtted oma valvsa pilguga üle vaadanud. Mai Meriste tegi palju tööd arvutis, toksis sisse kõik need muhulaste imepeened suka- ja kindakirjad. Tema katsetas ära ka kõik töövõtted, mistõttu peaks see raamat olema täiesti usaldusväärne.”

Kabur ütleb, et raamat on läbilõige Muhu käsitööst viimase 125 aasta jooksul. “Materjali oli nii palju, et sellest oleks võinud kokku panna kolm korda paksema raamatu. Õnneks on Muhus palju ajaloolist käsitööd alles, inimesed on seda väga hoolega hoidnud. Kahjuks kõik raamatusse ei mahtunud ja midagi tuli paratamatult välja jätta. Väga huvitav on see, et nende vanade esemetega on kaasas omad mälestused, oma lood, sellepärast on raamatus ka palju vanu fotosid.”

Anu Kaburi arvates pole sarnast raamatut varem Eestis tehtud. “Kui võrdlusi otsida, siis on ehk kihnlased oma käsitöökultuuri tutvustamisel millegi sarnasega hakkama saanud. Aga meie raamat on ikka omamoodi ja me oleme hästi õnnelikud, et see just selline sai, et Muhu saare käsitöö on nüüd hästi esiletoodud ja infot Muhu käsitöö kohta pole tarvis otsida teiste teoste üksikutelt lehekülgedelt.”

Kirjastus Saara tänas Muhu muuseumi ja enam kui pooltsada muhulast, kes raamatu valmimisele kaasa aitasid, jagades oma mälestusi, näidates töövõtteid ja lubades pildistada oma rõivakirstudesse kogutud vara. Esimene tagasiside muhulaste poolt oli väga positiivne. Raamatuid osteti lausa nelja-viie kaupa. Hea asja on ära tundnud ka mandri inimesed. “Meite Muhu mustreid” tutvustati ka mardilaada käsitöö-ööl. “See tuletas päris Nõukogude aega meelde, kui raamatute pärast seisti sabas ja trügiti,” kommenteerib Kabur.

Print Friendly, PDF & Email