Leisis antakse taas ujumistunde (17)

Leisis antakse taas ujumistunde

ALLVEE-DIREKTOR: Üle aastate esimeses ujumistunnis Leisi keskkoolis oli eile õpetajaks koolidirektor Tõnu Erin ise. Fotol näitab Erin lastele parasjagu vee all hingamist. Õpilaste nägudest on näha, et uus ujula vastab nende ootustele.
Foto: Raul Vinni

Veel poolteist aastat tagasi poseeris Leisi keskkooli direktor Tõnu Erin lehefoto jaoks koolimaja katkises ja räämas ujulas. Eile andis ta nüüd juba renoveeritud ujulas esimese ujumistunni.

Eile kell 9.25 helisenud koolikell oli Leisi koolis omamoodi ajalooline. Nimelt kutsus see üle seitsme aasta taas õpilasi ujumistundi. Esimese klassina pääses ujulas vette 5. klass, õpetajaks kunagisest tippujujast direktor ise. 1. ja 2. klassi õpilased olid esialgu pealtvaatajate rollis, et aimu saada, mis neid juba varsti basseinis ees ootab. “Ma esimese tunni tegin ise, et nagu avamine ikkagi,” ütles Erin, lisades, et edaspidi hakkavad ujumistunde andma kehalise kasvatuse õpetajad ja lastega tegeleb ka ujula instruktor Kateriin Pani.

Direktor viis esimeses tunnis läbi korraliku algõpetuse meelde tuletamise: vette hingamine, pea pööramine vees, libisemine, jalgade töö krooli ujudes, seliliujumise tehnika ning kõige lõpuks korraldas poistele ka võistluse 25 m vabaujumises. Poole basseinipikkust noorematele ette andes näitas direktor Erin, et kunagised oskused pole veel ununenud, ning jõudis noortele võistlejatele päris kannule.

“Äge oli,” tunnistasid viienda klassi poisid Märt, Kaupo ja Kaarel pärast tunni lõppu. Ujumine pidi poistel selge olema, seni käidi seda õppimas Kuressaare gümnaasiumi ujulas. “Siin olime vaatamas käinud, aga ujumas ei ole saanud käia,” rääkisid poisid läbisegi ja jõudsid järeldusele, et kõige ägedam oli ikkagi hüppamine.

Tõnu Erin ütles, et Leisi ujulast peaks kujunema ujumiskoht Ida-Saaremaa ja Muhu tarbeks. Hetkel on siin ujumas käimise vastu huvi tundnud Muhu ja Orissaare kool ning pinda on sondeerinud Kaarma. Lisaks muidugi oma kooli ujumistunnid ja vallarahvale ujumisvõimaluse pakkumine. Ühe tunni eest ujulas tuleb Leisi valla inimestel maksta 45 krooni ja selle eest saab ka sauna. Erin märkis, et võib-olla tehakse üks ujumiskord ka ilma saunata ja siis on pilet odavam. Mõte on alustada ka vesiaeroobika treeningrühmadega.

Ujulas on uuendatud bassein ja vahetatud välja seadmed. Muudeti ka ujulakompleksi ruumilahendust. Siin on nüüd korralikud pesemis- ja riietumisruumid ning leili- ja aurusaun ja mullivann. Erini kinnitusel on bassein siiski kulukas lõbu ning hea on see, et vald on otsustanud sellise võimaluse tekitada. Omatulu katab tema kinnitusel vaid väga väikese osa basseinikuludest. “See on nagu boonus,” sõnas ta.

Ujula bassein on avatud novembrist aprillini, kuid Erini kinnitusel seda täiesti tühjaks ei lastagi. Seda tehakse vaid basseini pesemise ajaks. Ka suvel on bassein vett täis, aga see on kindlasti palju külmem kui eilne 28-kraadine vesi.

Print Friendly, PDF & Email