Noorsootöö tublimad edendajad on selgunud (3)

Noorsootöö tublimad edendajad on selgunud

MTÜ HEA ON OLLA: Pildistatud möödunud aastal Orissaare vallas Illikul. I reas vasakult Maigi Ruttu, Anneli Kaljuste, Lauri Nõukas; II reas vasakult Ege Luts, Tiit Juntson, Tom German, Paap Uspenski, Tarmo Ruttu, Andre Kuntsel, Karin Šuprudko; III reas vasakult Indrek Aer ja Marian Vaga.
Foto: Kalmer Saar

Tänavu tunnustatakse Saare maakonnas esmakordselt noorsootöö valdkonna tegijaid. Saare maavalitsuse korraldatud konkursi eesmärk on esile tõsta noorsootöösse panustanud ning seda valdkonda edendanud inimesi ja organisatsioone, silmapaistvaid algatusi, millel on oluline mõju kohalikul, maakondlikul või üleriigilisel tasandil. Kandidaate oli võimalik esitada kolmes kategoorias: pikaajaline panus noorsootöösse, aasta koostöö ja aasta tegu.

29. oktoobril otsustas 10-liikmeline komisjon, et üheksast kandidaadist väärib tunnustust noorsootöösse pikaajalise panustamise eest Kuressaare noortekeskuse noorsootöötaja Marjana Luist. Aasta koostöö eest tunnustati noorteorganisatsioone, kes on sel aastal teinud ühisprojekte – MTÜ Just See, Saaremaa õpilasesinduste liidu juhatus ja Kuressaare linna noortekogu.

“Viimane projekt, mille nad just lõpetasid, oli “MÖH” (“Meie Öpime Homseks”). “Nendel on muidugi seda panust ka varasematel aegadel olnud,” lausus Saare maavalitsuse noorsoonõunik Inga Teär.
Orissaare valla esitatud kandidaat MTÜ Hea On Olla, mis ühendab noori viiest omavalitsusest – Orissaare, Muhu, Valjala, Pöide ja Laimjala vald –, pälvis aasta teo tiitli.

Maakondlik tunnustamisüritus toimub 25. novembril Arensburg Boutique’i lounge’is, üritusel võivad osaleda kõik nominendid ja kõik pälvivad tänukirja. Tiitlitega pärjatud sõidavad lisaks tänukirja ja esemelise kingituse saamisele ka Kadrioru lossi vabariiklikule noorsootöö tunnustamisüritusele.
Küsimusele, kui palju on Saare maakonnas noorsootöötajaid, vastas Inga Teär, et neid ei ole väga palju. Konkreetselt sel alal töötab 10–15 inimest, kuna noorsootöös on aga kümme erinevat valdkonda (näiteks rahvusvaheline noorsootöö, töökasvatus ja laagrid, noorte nõustamine ja teavitamine jne), siis on selles valdkonnas tegutsejaid päris palju.

“Loodame, et selline tunnustamine muutub hinnatud traditsiooniks. See valdkond on suhteliselt esile tõstmata, läbi selliste ürituste on seda võimalik esile tõsta,” kõlas Inga Teäri vastus küsimusele, kas see saab traditsiooniks. Selle kohta, kui oluline roll on tänapäeval noorsootöötajal, arvas Teär, et noorsootöötaja roll on üsnagi tähtis, eriti omavalitsuse tasandil.

“Kui rääkida sellest, et kohaliku omavalitsuse juhid küsivad kõigepealt, et mis see meile annab ja kui suur kasu sellest on, siis kui on raatsitud välja käia noorsootöötaja palk, on noorsootöö selline valdkond, kus projekti rahaga on võimalik pool või isegi rohkem juurde tuua rahalises väärtuses,” rääkis Teär. Ta lisas, et kogu noortele suunatud töö ja tegevus on võimalik projektide ja projekti rahastuse kaudu väga edukalt ära toimetada. “Need omavalitsused on väga õigesse kohta panustanud töötaja tasuga.

Teine suur väärtus on see, et kui kohalike omavalitsuste noortel on olnud sellel aktiivsel vanuseperioodil, mis jääb 13.–16. eluaasta vahele, suunatud tegevus ja see aeg on hästi põnevaks tehtud nende jaoks, siis mulle miskipärast tundub, et need noored mõtlevad rohkem oma elu sidumisele selle kohaliku omavalitsusega, kui nad on oma õppimise ja ameti omandamise lõpetanud,” lausus Teär. Ta lisas, et ilmselt tahaksid nad ka oma lastele sellist toredat ja vahvat keskkonda.

Inga Teär märkis, et kurb on, kui vallavanem mõtleb ainult oma nelja ametiaasta piires ega suuda mõelda kaugemale, sest siis nendes valdades ei sünni selliseid noorsootöö alaseid positiivseid lähenemisi. “Kus on laiemat mõtlemist, seal tekivad noortekeskused ja seal on noorsootöötaja järjepidevalt tööl. Tüüpiline meie kohalike omavalitsuste juhtide mõtlemine on, et meil on ju kool olemas ja seal tehakse huvitegevust ja sellest piisab, aga lapse tegevus ei piirdu ainult koolis olemisega ja koolis tegutsemisega. Kell 18–20 tahaks ta ka midagi teha ning see võiks olla organiseeritud tegevus, mitte ainult bussijaamas istumine,” ütles Teär.

Print Friendly, PDF & Email