Hanvar tahab ehitada Suur-Sadama tänavale taastusravikeskuse (7)

Hanvar tahab ehitada Suur-Sadama tänavale taastusravikeskuse

VANA ASEMELE UUS: Trööstitu väljanägemisega päevinäinud hoone asemele võib muinsuskaitselt loa saamise korral kerkida väike taastusravikeskus.
Foto: Egon Ligi

Kuressaares tegutsev erakliinik Hanvar on aastaid kavandanud Suur-Sadama 39 kinnistule rehabilitatsioonikeskuse rajamist. Kuna kinnistul asuv hoone on omadega aga väga läbi, tuleb see enne plaanide ellu viimist kas korda teha või maha lammutada.

Seega pöördus Hanvar mõne päeva eest oma murega muinsuskaitseameti poole. Saarte Häälele ei soovinud AS-i Hanvar omanikud oma plaane veel kommenteerida. Muinsuskaitseametile saadetud kirjas selgitab Hanvari juhatuse liige Varje Haavel, et kõnealuse kinnistu omandas aktsiaselts notariaalse ostu-müügilepingu alusel 2002. aasta kevadel.

Lepingu objekt oli elamu, milles on kasulikku pinda 101,8 ruutmeetrit, ja maatükk suurusega 600 ruutmeetrit. Kirjast selgub, et AS Hanvaril oli plaanis rajada sinna väike rehabilitatsioonikeskus, kus nende erakliiniku kliendid saaksid plastiliste operatsioonide järgselt taastuda. Kinnistul asuv elamu on ehitatud 20. sajandi esimesel poolel ja enne ostu-müügilepingut ei ole seal kapitaalset remonti tehtud umbes 40 aastat.

“Maja asukoht asub mere lähedal ja sageli sügis- ja kevadtormidega ujutas pinnavesi kogu elamu ümbruse, kahjustades puitehitist pikemaajaliselt,” selgitab kinnistu omanik ja lisab, et seeläbi amortiseeruvad aina enam seinte puitkonstruktsioonid ja katuse toestus. Kirjast selgub ka, et kahel korral on maja üle vaadanud ehituskomisjon, kes konstateeris maja ulatuslikku amortisatsiooni, ja ei näinud võimalust hoonet olemasolevate konstruktsioonide alusel taastada.

Seetõttu palubki kinnistu omanik muinsuskaitseametilt luba Suur-Sadama 39 hoone lammutada. Väärtuslikke detaile, kaasaarvatud majas asuv hinnaline mantelkorsten, on Hanvar valmis säilitama. Muinsuskaitseameti Saaremaa vaneminspektor Mihkel Koppel kinnitas Saarte Häälele, et kõnealusel kinnistul asuva hoone seisukord on tõepoolest trööstitu. Koppel ei teadnud täpselt öelda, kui kaugel hoone lammutamist lubavate dokumentide ajamine on, sest kõnealuse teemaga tegeleb tema kolleeg, kes on hetkel haiguslehel.

“Lammutada on seda põhimõtteliselt võimalik küll,” tähendas ta. Selleks tuleb Mihkel Koppeli sõnul teha ekspertiis ja kehtestada eritingimused. “Näiteks väärtuslikud detailid tuleb säilitada, ja praegu koostataksegi dokumenti, et maja kaitse alt ära võtta,” sõnas vaneminspektor. Ta lisas, et tõenäoliselt jääb sellisel juhul kaitse alla vaid mantelkorsten ja hoone ise läheb lammutamisele, et siis korstna ümber pärast uus maja ehitataks.
“Probleeme sellega pole, sest hoone on tõesti omadega nii läbi, et see kukuks ilmselt varsti kokku,” tõdes Mihkel Koppel.

Print Friendly, PDF & Email