Üksikud kauplused ümardasid eurohindu valesti (2)

Alates juulist, mil rakendus kohustus näidata kauplustes, toitlustus- ja ka teenindusettevõtetes paralleelselt kroonihinnaga ka hinda eurodes, on tarbijakaitseamet regulaarselt igal kuul teinud kontrolli ka Saare maakonna kauplustes ja ettevõtetes.

Tarbijakaitseameti pressiesindaja Kadri Kauksi sõnul kontrolliti Saare maakonnas eurohindu juulis 36 kohas, augustis 9 (nii vähe sellepärast, et oli puhkuste aeg), septembris 35 ja oktoobris 32 kohas. Kauksi kinnitusel kontrolliti peamiselt kauplusi, toitlustusettevõtteid, turumüüjaid ja teenindusettevõtetest  põhiliselt iluteenuseid osutavaid firmasid.
Rikkumisi tuvastati juulis 18 kohas ehk pooltes kontrollitud ettevõtetes, augustis 5, septembris 6 ja oktoobris 7.

“Viimaseid tulemusi arvestades võib öelda, et rikkumiste protsent on vähenenud,” sõnas Kadri Kauksi. Ta märkis, et kui juulis ja augustis seisnesid rikkumised põhiliselt selles, et eurohindu ei olnud üldse välja pandud, siis praegu esineb põhiliselt valesti ümardamist. “Paljud on ümardanud nii, nagu praegu Eesti rahas sentidesse hindu ümardatakse, kas 5 või 0 lõpuga, kuid eurosentide puhul on vajalik ümardada ühe sendi täpsuseni, st 1, 2, 3 jne senti, sest 1 eurosent on ka raha, kuigi paljud millegipärast kahtlevad selles, et 1-sendine on üldse olemas,” selgitas tarbijakaitseameti esindaja.

Üldiselt võib Kadri Kauksi kinnitusel pidada olukorda siiski pigem rahuldavaks ning valesti ümardanud ettevõtteid amet seega nimetada ei taha. “Rikkujaid ei tahaks konkreetselt välja tuua, sest põhiliselt on rikkumised tulnud teadmatusest, mitte pahatahtlikkusest,” tähendas ta. Kauksi sõnul on kõik eksinud oma puudused antud tähtajaks ära parandanud ja paljud varemgi – näiteks teatatakse inspektorile kohe ise, kui puudused on kõrvaldatud.

Print Friendly, PDF & Email