Riigikokku pürivad Tiidus, Palts ja Hanso (12)

Riigikokku pürivad Tiidus, Palts ja Hanso

VALIMISTE OOTEL: Urve Tiidus, Tõnis Palts paraadfotodel ja Hannes Hanso on kinnitanud ametlikult oma kandideerimist parlamenti.

Eesti suuremad erakonnad ei ole eriti altid avalikustama nimesid, kes nelja kuu pärast toimuvatel riigikogu valimistel Hiiu, Lääne ja Saare maakonnast koosnevas valimisringkonnas nimekirja etteotsa paigutatakse. Siiski käidi välja mõned inimesed, kes on oma kindla jah-sõna juba öelnud.

Erakondade väljapakutud nimede hulgast võib leida enamuses tuttavaid tegijaid. Paar inimest on ise ka öelnud, et seekord neid enam kandideerimas ei näe. Reformierakonna kindlad kandidaadid on erakonna peasekretäri Kristen Michali sõnul praegune keskkonnaminister Jaanus Tamkivi ja Kuressaare linnapea Urve Tiidus. Tamkivi oli eelmistel valimistel siinses ringkonnas ülekaalukas võitja, talle järgnesid Imre Sooäär ja Urve Tiidus.

Tiidus näitas aga viimastel kohalikel valimistel, et vähemalt oma kodulinnas on tal toetus suur, ja korjas ainuüksi Kuressaarest pea sama palju hääli kui eelmisel korral kolme maakonna peale kokku. Michali sõnul saab kandideerimise kontekstis rääkida ka riigikogu liikmest Lauri Luigest, vahepeal Rahvaliidust Reformierakonda üle karanud Tarmo Männist ja endisest Kärdla linnapeast Ene Kaupsist, kes on praegu samuti riigikogus. Reformierakonna kandidaatide täpsem järjestus saab paika jaanuaris toimuvatel erakonna sisevalimistel.

Isamaa ja Res Publica Liit kergitab saladuskatet veelgi vähem kui Reformierakond. IRL-i pressiesindaja Rauno Veri kinnitas juba varem meediast läbi käinud infot, et siinses ringkonnas asub kandideerima suurde poliitikasse naasev Tõnis Palts. Aastaid tagasi pealinnas meeriks olnud Palts kandideeris viimati 2003. aastal, kui pääses Toompeale Tallinnast Lasnamäe, Pirita ja Kesklinna valijate häältega.

IRL-i pressiesindaja ütles ka, et Paltsi koht erakonna nimekirjas pole veel määratud. Eelmistel valimistel püüdsid saarlastest kohta riigikogus Toomas Takkis, Argo Kirss ja Kaido Kaasik. Küsimusele, kas ka sel aastal on nimekirjas kohalikke poliitikuid, IRL-i Saaremaa juht Laine-Kunnberg Bortnikov eile veel vastust ei andnud.

Sotsidel pole kaotada midagi

Hiljuti end Rahvaliidust lahkunutega kõvasti täiendanud sotsiaaldemokraadid võivad nendel valimistel tunda end kindlamini kui iial varem. Selleks võib eelduse luua näiteks fakt, et rahvaliitlased on Saaremaal alati populaarsed olnud. Sotsiaaldemokraatide pressiesindaja Kirsti Ruuli sõnul on sotside ridades valimistele minemas riigikogu liige Kalev Kotkas, Lääne maavanem Neeme Suur ja saarlasest ettevõtja Kajar Lember.

Samuti on räägitud Kihelkonna vallavanemast Raimu Aardamist ja hetkel Euroopa Liidu Hiina esinduses töötavast Hannes Hansost. Eile hommikul Hiina-lendu oodanud Hannes Hanso kinnitas Saarte Häälele, et kavatseb kindlasti koduringkonnas kandideerida. Hiinas kestab Hanso töö aasta lõpuni ja seejärel on ta enda kinnitusel vaba mees.

Keskerakond nimedest ei räägi

Teised praegu riigikogus esindatud erakonnad oma plaane veel ei avalikustanud. Rahvaliidu vastused Saarte Hääleni ei jõudnud. Roheliste esindaja kinnitas, et vara veel rääkida. Sama ütles ka Keskerakonna pressiesindaja Taavi Pukk, kelle sõnul ei räägita nimedest enne jaanuari algul toimuvat erakonna valimiskonverentsi. Saarte Hääle küsimusele, et kas Kalle Laaneti reklaamid Kuressaare–Kuivastu maantee ääres ei viita võimalikule kandideerimisele, vastas Pukk, et rohkem tal midagi lisada ei ole.

Eelmistel valimistel Pärnumaalt riigikokku pääsenud Kalle Laanet ütles Saarte Häälele, et kandidaadid kinnitab tõepoolest erakond, kuid temal isiklikult on soov siinses ringkonnas riigikoguliikme kohta püüdma hakata küll. Saaremaa põhimaantee ääres seisval veokil on lisaks Kalle Laanetile ka Kuressaare linnavolikogu liikme Piret Sarjase reklaam.

Loobuvad Seppik ja Sooäär

Oma otsusest seekordsetel valimistel mitte kandideerida on varem meedias teada andnud Keskerakonna siinse ringkonna pikaajaline esinumber Ain Seppik. Väidetavalt ei kandideeri ka Reformierakonna nimekirjas eelmistel valimistel teise tulemuse teinud Imre Sooäär ning Saarte Hääle andmetel ei saa kohta nimekirjas ka Saare maavanem Toomas Kasemaa, kes kohalike omavalitsuste valimistel kogus Kuressaares vaid kesised 13 häält.

Suurest poliitikast on tagasi tõmbunud ka sotsiaaldemokraatide ridades eelmistel valimistel siinse parima tulemuse teinud Andres Tarand. Vabariigi president kuulutab valimised välja 5. detsembril ja valimiskastide juurde tuleb valijatel sammuda 6. märtsil.

Print Friendly, PDF & Email