Veerandi viimasel päeval liikusid SÜG-is tuntud näod (1)

Veerandi viimasel päeval liikusid SÜG-is tuntud näod

VAPPER VALLUTAJA: Andres Karu rääkis õpilastele Euroopa kõrgemate tippude vallutamisest ning sellestki, kuidas ta vulkaanipurske ajal Islandil võimsa tuhapilve käest põgenes.
Foto: Egon Ligi

Põhjuseks, miks koolitunde andsid eile nii maavanem, politsei esindaja, kohalik teatrimees kui ka näiteks saarlasest mägironija, oli tänavuse “Tagasi kooli” projekti viimane toimumispäev.

Nimekiri projektikorras koolitunde andma suundunutest oli kirju ning ühtekokku on nad “Tagasi kooli” raames tunde saanud anda juba kaks nädalat. Projekti viimane päev oli aga vähemalt Saaremaa ühisgümnaasiumis alates reede varajastest hommikutundidest külalisõpetajaid täis pikitud.

8. ja 11. klassidele 50 riigi geograafiast pajatanud saarlasest mägimatkaja Andres Karu jutustas õpilastele elavalt, mis seiklused talle mägedes turnides osaks on saanud. “Pean ütlema, et mina olen praegu ainus eestlane, kes on ära käinud kõigi Euroopa riikide kõrgeimas tipus,” kinnitas Karu. “Neid riike on kokku loodusgeograafiliselt 45,” lisas seikleja.

Viimane Euroopa kõrgeim tipp, mille Karu vallutas, oli Islandil ning see saavutus sattus täpselt sellesse aega, mil seal vulkaan purskas ja terve Euroopa lennuliikluse oma võimsa tuhapilvega segamini paiskas. “Nägin seda tossupilve viie kilomeetri kauguselt. Päris uhke, aga ohtlik ka, sest jäime autoga tuhapilve alla,” meenutas Andres Karu.

Ta selgitas, et kui auto tavalisse tolmupilve jääb, siis on ju lihtne kojameestega esiklaas puhtaks tõmmata, kuid tuhapilvest nii kergesti ei pääse. “Vulkaaniline tuhk on kristalliline ja terav. Tundub nagu tavaline tolm, aga kui paned kojamehed tööle, siis umbes kolm minutit saad lasta ja ta kraabib klaasi selliseks, et sa ei hakka sellest enam kunagi läbi nägema,” nentis ta.

Seega oli tuhapilvest põgenemine Karu sõnul paras katsumus, kuna kõrvalistuja pidi iga 200 meetri tagant esiklaasile vett viskama, et tuhk sealt minema uhtuda.

Seadustest ja teatritööst

Suuremat kaasaelamist räägitule tunnistas Saarte Hääl ka näiteks politseikomissar Meelis Juhandi antud tunnis 6. ja 7. klassidele. Seal tutvustas politsei esindaja õpilastele järgmise aasta algusest kehtima hakkavat liiklusseadust. “Liiklusseadust tuleb järgida, et ellu jääda,” rõhutas Juhandi ja tõi näiteks, et kuni 16-aastastel on kohustuslik kanda jalgrattasõidul kiivrit ning kui seda ei tehta ja viga saadakse, siis on see puhtalt vigasaanu enda süü.

Lapsed tundsid pigem küll huvi selle vastu, kas neid sellisel juhul siis ka trahvima hakatakse, kuid Juhandi kinnitas, et peamine on siiski see, et sel moel viga saades saab oma vigastustes süüdistada vaid ennast. Eriti lustakalt möödus koolitund kolmandatele klassidele, kus Kuressaare Linnateatri loomeala juht Aarne Mägi õpetas lastele esemeteta etüüdide tegemist. Kui Mägi andis lastele ülesandeks etendada klassi ees üks etüüd omal valikul, tõusis suur kätemeri – pea kõik oleksid tahtnud oma näitlejameisterlikkust teistele näidata.

Riigikogu liige Kalle Laanet tegi aga abiturientidega hoogsalt grupitööd ning õpilastel tuli näidata oma teadmisi riigikogu tööst ja riigikogu koosseisust. Näiteks tuli neil tahvlile kirja panna nii palju riigikogu liikmeid, kui neile esimese hooga meenus. Saare maavanem Toomas Kasemaa rääkis 11. klassiga haldusteemast ja purjetamisest, aga ka sellest, kuidas elukutset valida ning kuidas temast sai just see, kes ta on, ja kuidas ta merekoolis õpitut oma praeguseski töös rakendada saab.

Print Friendly, PDF & Email