Eurovolinik Kallase sillaoptimism hakkab vähenema (12)

Euroopa Komisjoni transpordivolinik Siim Kallas leiab, et Reformierakonna plaan ehitada lähitulevikus sild Muhumaa ja mandri vahele saab kõne alla tulla vaid siis, kui see end ära tasub.

“Ma olin omal ajal selle Saaremaa silla tuline pooldaja, kuid selle ehitamine peab olema arvutuslik – on vaja selget vastust, kas see 30 aasta jooksul tasub end ära või mitte,” rääkis Kallas ERR-i uudisteportaalile. Siim Kallas märkis, et peaprobleem on ikkagi see, et Eestis on rahvast vähe ja asustus hõre ning korrastamist vajaksid kõik transpordiühendused: “Mis siis ikkagi eristab siinset keskkonda Euroopa omast?

Need on kehvad lennuühendused, autoga sõidetakse Euroopasse Stockholmi kaudu, raudteeühendus puudub – neid asju tuleb kõiki arendada,” ütles Kallas. Püsiühenduse uusima, WSP Finland Oy koostatud uuringu järgi peaks silla ehitussumma 5,1 miljardit krooni kokku tulema 10 protsendist Eesti riigi omafinantseeringust, 30 protsendist Euroopa Liidu ühtekuuluvusfondide abist ja 60 protsendist riigilaenust.

Saarte Hääle andmeil eeldatakse WSP uuringu järgi, et sild tasub ennast ära 20 aastaga alates avamisest 2018. aastal. Kuna EL-i abi pole sugugi kindel, on konsultandil välja pakutud kaks finantseerimismudelit. Teine neist näeb ette Eesti riigi kuni 40-protsendilist omaosalust ja parimal juhul õnnestuks pankadelt laenata kuni 75 protsenti vajaminevast summast.

See tähendaks ka silla tasuvusaja pikenemist, sest laenu tuleb tagasi maksta suuremas mahus. Sillaületuse taks võiks konsultantide hinnangul kuni 10 protsenti ületada praegust sõidukipileti hinda.

Print Friendly, PDF & Email