Saarel haruldane tuhkur murdis kuke ja kanad (8)

Saarel haruldane tuhkur murdis kuke ja kanad

ÜHELE NUHTLUS, TEISELE LEMMIK: Eestis tegutseb näiteks ka tuhkrute liit, mis propageerib seda looma perelemmikuna.
Foto: Repro

Paar nädalat tagasi langesid Orissaares tõenäoliselt tuhkru saagiks kõik laudas olnud kuus kana ja kukk. Keskkonnaameti spetsialisti sõnul ei ole tuhkrud Saaremaal kuigi levinud ja soovitatav oleks naabruses elavatel inimestel oma kanalad igaks juhuks kindlustada.

“Ma läksin õhtul lauta ning mõtlesin, et imelik, kõik nii vaikne, et kus kõik kanad on. Ja siis vaatasin, kõik olid põhu sees laiali maas!” ohkas Orissaares elav Helgi Kolk. “See on kurb lugu. Ostsin just kaks noort kana, nii ilusad olid ja hakkasid juba suuremaks saama.” Naise sõnul pidi tapatöö toime panema selline tõhk, kes on kassist pisem ja suudab ennast uskumatult pikaks soolikaks venitada, mahtudes nii ka väga pisikesest august läbi.

“See teeb kõik, puhta töö. See on hirmus loom!” kinnitas ta, lisades, et eks see on selline erakordne asi, mida juhtub harva. “Ja ta ei murra, hammustab pea pealt ja imeb verest tühjaks. Seal olid sellised hambajäljed ka näha.” Helgi arvas, et lauta ei saanud elukas mujalt pääseda kui pööningu kaudu. “Mul oli redel pööninguluugi all, redelit pidi tuli alla ja tegi oma töö ära,” rääkis naine, lisades, et pööningul oli veel suletutt, millel natuke liha küljes. “Kus need suled muidu oleks sinna saanud?”

Helgi Kolga sõnul öeldakse, et kui tuhkur on korra kusagil sees käinud, siis ta tuleb uuesti jälle saaki otsima. Küsimusele, kas on plaanis ka uued kanad võtta, vastas naine, et tahaks ikka uusi võtta, sest nüüd on ta selle lakaluugi nõnda ära kindlustanud, et kurjam lauta ei pääse. “Aga mis siis suvel jälle õues juhtub?” oli naine nõutu ka. Keskkonnaameti looduskaitsebioloog Tõnu Talvi ei julgenud ainult kirjelduse põhjal sajaprotsendilise kindlusega öelda, kes kanade murdmises süüdi on, kuid suure tõenäosusega võis see olla tuhkur.

“Kui ta inimese naabruses elab ja kanalasse pääses, siis ta loomulikult võis seda teha,” sõnas Talvi. Tema sõnul on tuhkrul nii suur murdmisinstinkt, et kui ta loomade või näiteks kanade sekka satub ja jõud üle käib, siis murrab ta nad kõik maha. “Ta ei jõua neid ära süüa või ära vedada, lihtsalt kiskjainstinkt on selline, et ta murrab maha,” rääkis Talvi. Seda, kas tuhkur hakkab ka edaspidi käima ja võib ka naabrite kanu ohustada, on Talvi sõnul raske öelda.

“Väikeste kiskjate puhul ei ole nii väga uuritud või selgelt teada, aga suure tõenäosusega võib ta ka naabrite kanu ohustada. Siis peab lihtsalt valvama ja uksed-aknad kinni panema, kuigi ta on väga väike loom, kes pääseb väga väiksest avausest sisse,” rääkis Talvi. Ta soovitas võimalusel kanapidamise ruum sulgeda, tuulutusavad ja käiguluugid teha ja võrk ette panna, et väljast sisse ei pääseks. Tõnu Talvi märkis ka, et Saaremaal tuhkur väga levinud ei ole, mandril on need loomad tavalisemad. “Ei ole siin eriti kuulda olnud, et nad Saaremaal murdnud oleksid,” nentis Talvi.

Print Friendly, PDF & Email