Soojafirma taotleb kuni 10-protsendilist hinnatõusu (6)

Põlevkiviõli kallinemise tõttu võib juhul, kui konkurentsiamet AS-i Kuressaare Soojus taotluse heaks kiidab, soojusenergia hind linna võrgupiirkonnas uuest aastast tõusta 5–10 protsendi võrra.

Soojafirma nõukogu esimees Rein Kallas ütles Saarte Häälele, et sel teisipäeval käis nõukogu küll koos ja kavas oli ka AS-i Kuressaare Soojus juhatuse kavandatud hinnatõusu taotlust arutada, kuid mingit otsust ses osas veel vastu võtta ei saanud. “Ei saanud ses osas midagi otsustada, sest Kuressaare Soojusel oli selleks hetkeks taotlus konkurentsiametile veel esitamata,” sõnas Kallas. Tema sõnul on konkurentsiametil pärast taotluse laekumist 10 päeva aega otsuse tegemiseks.

Kuressaare Soojuse juhatuse liige Paul Leemet kinnitas Saarte Häälele, et võimalik hinnatõus jääb 5–10 protsendi piiresse. “Lähemalt pole tahtnud seda protsenti öelda, sest enne tuleb konkurentsiametilt kooskõlastus kätte saada,” selgitas Leemet. Eile esitaski soojafirma taotluse konkurentsiametile ning otsus peaks ametist laekuma kas selle kuu lõpus või järgmise kuu algul.

Põhjus põlevkiviõli hinnas

Hinnakergituse soovi põhjus on nii Kallase kui ka Leemeti kinnitusel puhtalt see, et põlevkiviõli on tunduvalt kallinenud. “Hinnatõus on selles osas praktiliselt 1000 krooni tonni pealt,” ütles Rein Kallas. “Siin on tõepoolest ainult üks põhjus – põlevkiviõli kallinemine,” kinnitas Leemet. Kuigi spekuleeritud on selle üle, et hinnatõusu kavandamise taga võib olla linnale maksutuludest dividendidena välja makstud miljon krooni, on selline asi soojafirma juhi kinnitusel täiesti välistatud.

“See ei saakski nii olla, sest sellist asja konkurentsiametis hinna tõstmise põhjusena ei aktsepteeritaks,” lausus Leemet. Ta selgitas, et kuna AS-il Kuressaare Soojus on konkurentsiametiga kooskõlastatud kindel soojuse hinna valem ja põlevkiviõli hind on tõusnud, siis sellest lähtudes mindigi uut hinda kooskõlastama. Ka Kuressaare majandusvaldkonna abilinnapea Kalle Koov kinnitas, et omanikutulu ja soojahind ei ole omavahel mitte kuidagi seotud.

“Soojahinna kujunemise komponendid on väga täpselt reglementeeritud ja nende põhjendatust (kulupõhisust) kontrollib konkurentsiamet suurima põhjalikkusega,” selgitas Koov. “Mis puudutab linna 2010. aasta eelarves olnud omanikutulu linna aktivatelt, siis on AS Kuressaare Soojus omanikutuluna linnale tasunud üks miljon krooni,” lisas ta. Kui palju võib linn järgmisel aastal dividende välja võtta, ei osanud Koov veel prognoosida.
Kuressaare Soojuse nõukogu juht Rein Kallas märkis, et kui nõukogu konkurentsiameti otsuse novembris üle vaadata saab, siis on vastavalt kehtivale seadusele uue hinna rakendumiseni aega kuu, mille jooksul tarbijaid sellest ka informeeritakse. “Eeldame, et uus hind võiks hakata kehtima aasta algusest,” ütles Paul Leemet. Viimati tõusis soojusenergia hind Kuressaare tarbijale selle aasta veebruaris. Sellest ajast on toasoojahind ilma käibemaksuta olnud 614,52 kr/MWh.

Orissaares hinnatõusu tulemas pole
Seevastu Orissaare kandi elanikel hinnatõusu vähemalt praeguse seisuga karta ei ole. “Meil hinnatõstmise plaani pole,” kinnitas OÜ Orissaare Soojus juhataja Andrus Alas Saarte Häälele. ‘’Meil peaks ju lähiajal valmima uus katlamaja ja see annab veelgi efektiivsust juurde, mistõttu peaks hinnatõusu vajadus olema välistatud,” selgitas Alas.

Kuigi uus katlamaja peaks Orissaare soojafirma juhi sõnul täiesti valmis saama lähinädalatel, käib seal tegelikult juba praegu soojatootmine täie hooga. “Soojatootmine käib, aga praegu siiski vaid õli baasil. Kohe, kui hakkpuidu osa saab valmis, lülitume sellele ümber,” sõnas Alas. See aga tähendab tema sõnul omakorda seda, et kulusid on võimalik vähendada, kuna uus osa on täielikult automatiseeritud. “Seega on kindel, et Orissaare kaugküttepiirkonna elanikel ei ole küll vaja, vähemalt praeguse seisuga, hinnatõusu karta,” kinnitas Andrus Alas.

Print Friendly, PDF & Email