Ajakaja: Mõtteid ühest ilusast pühapäevast (2)

Kui inimesed kolivad elama suurtesse linnadesse, siis tavaliselt on neil üks põhjendusi see, et saab käia kontsertidel ja teatris ja näitustel – ehk siis paremini rahuldada oma kultuurilisi vajadusi. Iseasi on muidugi see, kui palju linnainimesed neid võimalusi lõpuks tegelikult kasutavad, olen ka seda kuulnud, et paljudele piisab vaid teadmisest, et neil on see võimalus.

Maal, väikestes külades ja alevikes elavad inimesed ei saa niisama lihtsalt loota iseenesest mõistetavalt olemasolevatele võimalustele. Ja tõsiasi on ka see, et aasta aastalt üha vähem tuuakse neile neid kultuurilisi võimalusi kohapeale kätte. Suvel ehk veel mingil määral, kuid talvel kipub olema nii, et linnast väljas elavad inimesed, kui nad just kogu aeg ise linna ei sõida, võiksid end kultuurilises mõttes talveunne sättida… Noh ja ega väikelinnadeski see olukord parem pole.

Sestap ongi olemas selline tegevus, mida kunagi hakati liigitama taidluse alla. See nimi on muidugi selline, mille üle võib vaielda, kuid sisuliselt on tegemist kultuurilise eneseväljendamisega, sest inimene on lisaks sellele, et ta tahab tööd teha, süüa ja kakelda, ka kultuuriliste vajadustega. Me võime ju selle nn hingelise ja ehk mõnelegi õrna poolena näiva tahtmise enda sisse peitu suruda, aga see on tegelikult mõttetu, sest ilu – nii silmaga nähtav, kõrvaga kuuldav, liikumisest tulenev jne, kui ka mõistusega kogetav mõtteilu – teeb ikka rõõmu küll ja annab elamisele jumet. Ja pole tegelikult vahet, kas koged seda ise tehes või teiste poolt pakutuna. Ehk on isetegemise rõõm suuremgi, sest kogemine tuleb sügavamalt hingest ja puudutab tugevamalt.

Möödunud pühapäeval sai Lümanda klubis näitemäng oma sõnaõiguse. Oli Mälgu festival – sisuliselt erinevate Mälgu lavateoste maraton. Kultuurimaraton, teatrimaraton. Ja saal oli päris täis. Aga oleks ehk veelgi vaatajaid mahtunud. Kuid siiski, oli seda rahvast, palju oli – huvi tunti, nauditi, elati kaasa laval toimuvale. Inimesed tulid ja vaimustusid Mälgu sõnaseadmisest ja mõtteilust. Näitlejate mänguilust. Inimeste hingekeeled said taas kord puudutatud. Ja ilusam pool elus kogetud. Mida muud pühapäevalt tahtagi?

Print Friendly, PDF & Email