Saaremaa traalipüügifirmad said Nord Streamilt hüvitist

Nord Stream maksis hüvitist viiele Saaremaa kalapüügifirmale, mille alused traalivad Nord Streami rajatava gaasijuhtme läheduses Läänemeres. Kokku sai hüvitist 15 Eesti kalapüügifirmat.

Eesti kalurite liidu juhatuse esimehe Mart Undresti sõnul said Nord Streamilt hüvitist kõik Saaremaal tegutsevad suuremad traalipüügifirmad: OÜ Kaabeltau, Saare Kalapüügi OÜ, OÜ Keskpunkt, Helimaar OÜ, Monistico OÜ. Hüvitise suurus ei ole Undresti sõnul saladus, kuid seda saavad välja öelda vaid hüvitise saajad ise.

Kalapüügifirma Monistico OÜ esindaja ütles, et hüvitise näol on tegemist sisuliselt olematu summaga. Eriti kui arvestada, et näiteks soomlased ja rootslased said hüvitist väidetavalt kümneid kordi rohkem. Hüvitist maksti päevade arvu järgi, mis laevad 2007. ja 2008. aastal trassiehituse piirkonnas püüdsid.

Helimaar OÜ-le kuuluva kalatraaleri Veere kapten Toivo Pära rääkis, et nende laev käib trassiehituse piirkonnas püüdmas harva, ainult mõned üksikud korrad kevadel kilupüügil. “Trass jääb meist kaugele, kui kala on, siis eelistame lähemal kalastada,” selgitas Pära. Küsimusele, kas hüvitise suurusega võis rahule jääda, Pära otsest vastust ei andnud. “Anti raha, nagu öeldakse, ja oleks nad rohkem andnud, ma oleks samamoodi rahul olnud.” Siiski kinnitas ta, et hüvitisesumma jäi kümnetesse tuhandetesse kroonidesse.

Toivo Pära sõnul kandis Nord Stream lubatud summa pangakontole üsna kiiresti. “Kui PRIA-lt toetuse saamine on teinekord isegi aastane lugu, siis seal oli see paari kuu teema,” märkis ta. Toivo Pära ei osanud ennustada, kas gaasijuhtmega seotud piirangud võivad tulevikus Eesti kalalaevade sissetulekuid vähendada. “Sõltub, kui lähedale sinna võib minna ja millise traaliga võib seal püüda,” märkis ta.

Ajaleht Äripäev kirjutas eile, et gaasitoru ehitaja maksis Eestis kalapüügifirmadele hüvitist vaatamata sellele, et firmal polnud mingit kohustust seda teha ning üheselt ei ole selge, mis motiivid gaasijuhtme rajajatel hüvitist makstes olid. Ehkki hüvitis maksti välja juba möödunud aastal, tuli pressiteade kalurite ja Nord Streami vahel sündinud kokkuleppe kohta alles sel nädalal.

Print Friendly, PDF & Email