Puusärgimoes puhuvad rahvuslikud tuuled (5)

Puusärgimoes puhuvad rahvuslikud tuuled

UUTMOODI SARK: Vastavalt soovile võib maetud saada rahvusmustris või viiuliga puusärgis.
Foto: Egon Ligi

Viimase aja trend kasutada rahvuslikke motiive on jõudnud ka puusärgiärisse. Nüüdsest võib matusebüroodest tellida sarga, mida kaunistab rahvuslik vöökiri, või urni, mida ehib motiiv juba meie esivanematel kasutuses olnud mustrist.

Sellise innovaatilise lahendusega on välja tulnud Tallinna lähistel Sauel tegutsev OÜ Barem, kes on kangaga kaetud kirstud palistanud lindiga, mille peal näiteks kaheksakand ehk muhu mänd. Maaleht kirjutab, et Baremi turundusjuhi Kristel Urveti sõnul on puusärkide tootmine äri nagu iga teine ning ka seal tuleb mõelda toodete turundusliku tähtsuse peale.

Rahvusmustrite kasutamine erinevatel toodetel on hoogu läinud just viimastel aastatel, nii näiteks muutusid hittkaubaks rahvusmustris tennised. Muhu-mustrilise vöökirjaga palistatud kirstu on võimalik soetada ka Saaremaal. Maakonnas ainsana ilmalikku matuseteenust pakkuva Helju Välissoni sõnul on tema matusebüroos sellised kirstud täiesti olemas.

Hinnaks veidi üle 3600 krooni. Hetkel, mil Saarte Hääl käis asja uurimas, oli saadaval tumebeeži värvi puusärk, mida tõepoolest kaunistas rahvuslik muster. Välisson ütles, et tegu on suhteliselt uue kaubaga ning seni kedagi vähemalt tema büroo kaudu säärases kirstus viimsele teekonnale saadetud ei ole.

Matuseteenuste osutaja lisas, et küll on aga kaubaks läinud Baremi kirstud, mille kattekangale on trükitud pilt. Tagasihoidlikud, kirstukangaga toon toonis pildid võiksid Välissoni sõnul viidata näiteks kadunukese tööle või hobile. Näiteks võib viiuli pildiga kirstu soovitada inimesele, kes on aktiivselt tegelenud muusikaga.

Print Friendly, PDF & Email