Papissaares on eriti hea kiluaasta

Papissaares on eriti hea kiluaasta

NOBEDAD NÄPUD: Papissaare staažikad kalatöötlejad on tänavuse toormega rahul. Naiste näppude all saab siinsest merehõbedast nõutav kaup Tallinna kilud. Pildil on Merle Lindmets.
Foto: Egon Ligi

“Nii head kilu pole me ammu kaluritelt saanud. Heast toorainest saab ka maitsva leivakõrvase,” rõõmustas OÜ Papissaar kalatöötleja Ulje Heinam.

Papissaares on juba 1960. aastast alates töötlemisettevõttes kala suitsutatud, soolatud ja fileeritud. Eesti turul on OÜ Papissaar tuntud eelkõige Tallinna vürtsikilupreservide tootjana. “Septembri keskel hakkasime kilu karpi panema ja seda tööd peaks vähemalt aprilli alguseni jätkuma. Päevas suudame teha 1000–1500 toosi,” teavitas ettevõtja Jaan Köster.

Vürtsikilu tehakse vana hea retsepti järgi, mille töötas aastakümneid tagasi välja tehnoloog Erika Ivaste. Põhiline on kasutada naturaalseid vürtse. Karpi läheb 12 komponenti. Papissaares on kala töötlemisega ametis viis virka naist. Jaan Köster ise toob kala töötlemisruumi ja suleb täidetud toosid. Kui veel aasta tagasi ütles Jaan Köster, et sügiskuudel ületab nõudmine pakkumise, siis eile rääkis kogenud kalamees ja ettevõtja teist juttu. “Sel aastal ei ole enam nii head turgu.

Ei tea, miks inimesed kuulsat Tallinna kilu ei osta. Meie toodang läheb Selveri ketti ning hulgimüügiladu Roverto turustab meie vürtsikilu Pärnu ja Viljandi kandis ja hulgimüügifirma Säga Põhja-Eestis. Saaremaa tarbijate ühistu poodidest saab kohalikku Tallinna kilu osta vaid Kihelkonna kauplusest,” andis Köster teada. Nõutavad on ka Papissaare suitsukalavabriku suitsulestad. “Augusti lõpus, kui turismihooaeg läbi saab ja lapsed kooli lähevad, lõpetame meie suitsulesta tegemise. Keegi siis seda kala enam ei taha,” rääkis Köster.

Kilu järel käib ettevõtja Veere sadamas. “Põhiliselt olen võtnud Hiiu Kaluri laevalt Lavassaare. See tuleb kõige varem kai äärde ja me saame kohe tööle hakata,” ütles Jaan Köster.

Print Friendly, PDF & Email