Sügisel tähistatakse Mihkel Nepsi sünniaastapäeva

Oktoobris tähistatakse kauaaegse Saare maavalitsuse esimehe Mihkel Nepsi 120. sünniaastapäeva. Neps oli Saare maavalitsuse esimees aastail 1923–1935.

Kuigi Mihkel Neps sündis 19. septembril, lükkub tema sünniaastapäeva tähistamine maavalitsuse ruumide remondi tõttu oktoobrisse. Saare maavanema Toomas Kasemaa sõnul on sel päeval plaanis lisaks konverentsi pidamisele korrastada Kudjape kalmistul ka Nepsi haud. Muinsuskaitse Saaremaa osakond tegi kohaliku omaalgatuse programmile taotluse ning selle toetusega tehaksegi Kudjape surnuaial korda Mihkel Nepsi kalm ja paigaldatakse uus hauakivi.

Saaremaa muusemi direktori Endel Püüa sõnul oli Neps maaomavalitsuste looja ja organisaator Saare maakonnas. Lisaks oli ta Saaremaa esindaja Eesti asutavas kogus, esimese ja teise riigikogu koosseisu liige, Kuressaare linnavolikogu juhataja ja aastatel 1923–1935 maavalitsuse esimees. “Rahvas hakkas teda nimetama Saaremaa kuningaks,” ütles Püüa, lisades veel, et ka Saare maakonna ja maavalitsuse kohtuasjades esindas Neps end alati ise ja võitis enamiku protsesse, vaatamata sellele, et vastaspoolel olid pealinnast palgatud advokaadid.

“Tal jäi puudu vaid linnapea amet,” märkis Püüa, kelle sõnul sekkus Neps aktiivselt poliitikasse, vaatamata oma kehvale tervisele ja kehalistele puuetele (Neps oli vaid poolteist meetrit pikk, küüruga ja käis karguga).
Vikipeedia andmetel sündis Mihkel Neps 19. septembril 1890 Lümanda vallas ja suri 21. märtsil 1937 Lahekülas.

Print Friendly, PDF & Email