“Pealtnägija” pidas jahti vähkide röövpüüdjatele (14)

Saaremaa, Euroopa üks jõevähi poolest rikkamaid alasid, on juba aastaid tuntud kui röövpüüdjate paradiis. Ehkki pätid on kõigile teada ja tuntud, ei julge keegi neid avalikult nimepidi nimetada. “Kui ma praegu ka lajataksin need nimed välja, siis ma tean, et minu onni enam ei ole,” kurtis näiteks üks Leisi küla naine ETV “Pealtnägija” saate tegijaile.

Saatelõigu autor Roald Johannson rääkis Saarte Häälele, et “Pealtnägija” sekkumine röövpüüdjate teemasse sai alguse sellest, et saate toimetusele laekus vihje röövpüügijuhtumite uurimise toppama jäämisest. “Saabus vihje, et Saaremaal on suur jama vähkide röövpüügiga ja mitte midagi ses osas kuskile poole ei liigu – menetlused kestavad aastaid ja lõpevad ikkagi nii-öelda tulemusteta. Keegi karistada ei saagi,” selgitas Johannson.

“Hakkasime siis uurima, mis seal toimub, ja meie helistamise peale kutsuti meid augusti lõpupoole toimunud keskkonnainspektsiooni ning piirivalve- ja politseireidile kaasa,” jätkas ta. Roald Johannsoni sõnul keskendutakse loos paarile viimaste aastate markantsemale juhtumile, üks neist on näiteks kurioosne Vello Kiili juhtum.

Saatelõigus astub n-ö skeptiku rollis üles ka Saarte Hääle reporter Raul Vinni, kes on samal teemal mitmeid artikleid kirjutanud. “Meie lootus oli nabida mõni suli ka reaalselt kinni, aga kohalikud inimesed ei julge väga avalikult sel teemal rääkida. Seega on Raul Vinni roll saatelõigus olla natukene selline skeptik. Keegi, kes esindab teist poolt, kes püstitab küsimusi ja kahtlusi – tema esindab seda inimlikku poolt.

Kõik ju paistavad kartvat sellest rääkida, tõmbavad suu kriipsuks ja ei tule ühtki sõna, kuid Raul on ju ajakirjanik ja teemaga kursis ning tema võib ses mõttes julgelt rääkida, mida ta teab ja arvab,” selgitas Johannson. Kuidas jaht vähkide röövpüüdjatele toimus ja lõppes, saab oma silmaga näha täna õhtul kell 20.05 algavast “Pealtnägijast”.

Print Friendly, PDF & Email