Lugeja kiri: Sõprussidemed ja veel midagi…

Sõna SÕPRUS on ääretult mitmetahuline, kusjuures võib endas kätkeda nii tõelist rõõmu kui ka sügavat kurbust…

Läänemere-äärsete riikide sõprussidemed ei üllata juba ammu mitte kedagi, aga vahel on ääretult huvitavaid tähelepanekuid erinevaist riikidest pärinevate inimeste tunde- ja mõttemaailmast, millest võiks pisut rääkida.
Hiljuti külastas Saaremaa sõpru Lappeenranta piirkonnas asuva 3000 inimesega Lemi valla seltskond koos volikogu esimehe Eija Pirkkoga. Saarlased tutvustasid soomlastele Saaremaa ilu ja võlu ning Suure Tõllu puhkekülas koos veedetud õhtu oli igati õdus ja sõprust süvendav. Soomlased esinesid oma loomulikus elemendis ja täiesti kompleksivabalt. Käitumismallis puudus peenutsemine või iseenda esile upitamine, mida eestlaste juures esineb kahjuks üsna sageli.

Soomlased on olnud piisavalt otsustamisvõimelised ja tegusad nii oma riigi iseseisvuse kaitsel kui ka riigis elavatele inimestele heaolu loomisel ja kindlustamisel. Siinkohal on üks tõsine mõtlemiskoht, sest Soome riik on jõudnud maailma rikkamate riikide nimistusse ning seejuures on sealne elu ja inimesed palju rohkem väärtustatud, kui see eesti rahvale osaks saab.

Soomlased ei pea end eestlastest paremaks ja nende sooviks on sõpruse kõrval leida ühise koostöö vorme, mis rahuldaksid mõlemaid pooli. Kui me möödunud aastal külastasime Lemi sõpru, sai meile osaks südamlikkus, lihtsus, inimlikkus. Meile näidati paljusid huvitavaid kohti nagu Lõuna-Karjala raadiokeskus, soome kool, liivalinn, käsitöönäitus, piimakarja kasvatav ülimoodsa tehnikaga talu, kus kogu töö teeb talu neljaliikmeline pere, nägime ka leerilaste õnnistamist. Jahimajas pakutud soome perenaiste rikkalikud hõrgutised ja eeskava numbrina esitatud ettekanne sellest, kuidas utiili saab taaskasutada, oli humoorikas ja kogu köögitoimkond oli demonstratsioonis rakendatud.

Soomlane ei kiirusta poodi kõige kallimaid asju ostma, vaid püüab võimalikult palju ise teha. Ka riietuse osas ei ole domineeriv viimane moeröögatus, vaid lihtsus, mugavus, tervislikkus. Kui meil mõni inimene loeb lemmikloomaks karjakaupa hulkuvaid kodutuid kasse, siis soomlastel on pisut teine arusaam. Soomes olles kohtasime ööbimispaiga lähedal sõiduteel suurt musta värvi siga, kes oli perenaisega jalutamas. Seekord oli see lihtsalt üllatus, aga nüüd, soomlaste külaskäigul Saaremaale selgus, et siga oli meid majutanud perenaise õe lemmikloom, kes magas diivanil villase teki all, mille siga kergitas kärsaga üles, kui unetund kätte jõudis. Ei tea, kas seale ka unelaulu lauldi, aga meile laulis Lemi meeskoor…

Tahaks uskuda, et soomlastele meeldis sõpruskohtumine ja ekskursioon mööda Saaremaa vaatamisväärseid paiku. Meelelahutust pakku sõpradele Saaremaa meeskoor Mari Ausmehe taktikepi all ja trio Maali bänd, mille koosseisus kolm väga musikaalset õrnema soo esindajat. Karaoke laulmine oli rohkete esinejatega küllaltki meeleolukas ja tants kuulus õhtu juurde iseenesestmõistetavalt.

Niisiis võib julgelt öelda, et sõprus on elus vajalik ja sõprussidemed eri maade inimeste vahel rikastavad mõlemaid pooli.

Heili Saar

Print Friendly, PDF & Email