Uued parvlaevad läbisid edukalt tormitesti (4)

Parvlaevad Saaremaa ja Muhumaa said reedel oma tööaja esimese tormikogemuse, kui Väinamerel puhus põhja-loodetuul kiirusega puhanguti 25–29 m/s.

Mõlemad laevad suutsid nii Kuivastu–Virtsu kui ka Heltermaa–Rohuküla liinil tugevast tormituulest hoolimata edukalt graafikus püsida. Väinamere Liinide juhataja Urmas Treieli sõnul oli reedene torm uute laevade jaoks nende Väinamerel seilamise aja jooksul esmakordne korralik tormikogemus ning laevad said suurepäraselt hakkama. “Reedel ei saanud reisijad ilmselt arugi, et tegemist oli tuulega, mille korral oleks laevaliiklus tavapäraselt olnud juba tõsiselt häiritud.

Näiteks varem suurima mahutavusega Viire poleks sellistes tingimustes enam ammu sõitnud, ja reedesel päeval oleks ainult Regula sõitmisel sadamates kaos tekkinud,” rääkis Treiel. Ta märkis, et uute laevade manööverdamisomadusi ja head juhitavust on kiidetud juba varemgi, kuid nüüd said nad kinnitust, et ilmastikuolud, mis Saaremaa ja Muhumaa peataksid, peaksid ikka tõesti harukordsed olema.

Parvlaeva Saaremaa kaptenil Otto Ojamaal jätkus oma uue laeva jaoks ainult kiidusõnu, ent ta möönis, et oluline roll oli seejuures ka sobival tuulesuunal. Varem parvlaeva Scania kaptenina sõitnud Ojamaa ütles, et sellised tingimused oleksid Scania sildumist juba oluliselt raskendanud ja viinud reiside peatamiseni. Saaremaal polnud tormis sildumistega aga mingit probleemi.

Urmas Treiel lisas, et vanematele laevadele oli igas sadamas mitu kaikohta, mis võimaldas meeskonnal valida sildumiskoha vastavalt tuulele. Uutel laevadel on aga praegu igas sadamas vaid üks kaikoht, kus saab sõidukeid ja reisijaid laevale laadida. “See tekitab muret, kuna tormi ajal sõltub liikluse jätkumine iga kord otseselt tuule suunast,” tähendas ta.

Print Friendly, PDF & Email