Kuhu minna

Teisipäev, 7. september

KINO
Divas kl 17.30 ja kl 20 Videviku saaga: Päikesevarjutus. Alla 12 a mittesoovitatav. Pilet 50 kr.

Kolmapäev, 8. september

KINO
Divas kl 17 ja kl 19.30 Videviku saaga: Päikesevarjutus. Pilet 50 kr.

SPORT
Musumännikus kl 18–19 Liikudes tervemaks: tund terviserajal.

TULEKUL
Põhja-Eesti regionaalhaigla verekeskus kutsub muhedaid ja abivalmis saarlasi järjekordsetele doonoripäevadele Kuressaare kultuurikeskuses (Tallinna tn 6, Kuressaare) esmaspäeval, 13. septembril kl 13–18 ja teisipäeval, 14. septembril kl 10–14. Suur suvi on möödas ja verekeskusel on hea meel sügishooaeg Saaremaal sisse õnnistada.

Viimased mais toimunud doonoripäevad Kuressaares ja Orissaares olid taas rõõmustavalt rahvarohked. Abivajajatele jagas vereloovutuse kaudu oma rammu 221 saarlast, aidates koguda ligikaudu 100 liitrit verd. Verekeskus tänab ja kiidab ning kutsub järgmistele doonoripäevadele. Verekeskus soovitab tutvuda lisainfoga www.verekeskus.ee .

NÄITUSED
Põnevad näitused Muhu muuseumis ootavad külastajaid
21. augustil avati Muhu muuseumis Koguva küla Tooma talu endises käsitööpoes (sigade laudas) Eesti moekunstnike ühenduse liikmete näitus “Kudum ja vilt”. Näitusele eelnes nädalane workshop Koguva Jaagu talus, kus moeloojad keskendusid eelkõige vanadele kampsunitele. Osa töödest on valminud varasema kodutööna ning kohapeal tegeleti nõel- ja märgviltimisega ja valmistati aplikatsioone. Näitusel saab näha erinevaid töövõtteid ja tekstiilitehnikaid primitiivlõikelisest õmblustööst ja vanutamisest heegelpindade, käsitsi kootud kanga ja nunovildini.

Erinevate tehnikate abil on väsinud teise ringi kudumid saanud põneva ja fantaasiaküllase uue välimuse. Töid on välja pannud neli eesti kunstnikku – Juta Piirlaid, Riina Maitus, Anu Hint, Külli Kerttu Siplane – ja külaline Jaapanist Yumiko Okazaki. Soe pehme ja keskkonnasõbralik näitus on avatud 12. septembrini.

28. augustil avati koos külapillimeeste ja muinastulede ööle kogunenud publikuga Koguvas Väljal näitus “Läänemere sadamad”. Läänemeri on alati ühendanud selle ümber elanud rahvaid ja oli väga sümboolne, et me just sel päeval, kui kõiki Läänemere äärseid rahvaid oli kutsutud muinastuld süütama, selle näituse avasime. Läänemere-äärsete riikide rannakultuuris ja merega seotud kultuuripärandis on olulisi sarnasusi, mis on vajalikud meie ühise identiteedi ja ajaloo mõistmiseks. Ometi on merega seotud kultuuripärandi säilimine ohus mitte ainult meretööstuse kiire arengu, vaid ka linnastumise ja puhketegevuse surve tõttu.

2007. aastal valmis Läänemere-äärsete maade mäluasutuste ühisprojektina näitus, kus antakse ülevaade Läänemere sadamate minevikust, olevikust ja tulevikuväljavaadetest. Eestist osales projektis Eesti meremuuseum, kust Muhu muuseumis avatud näitus ka pärit on. Näitus on avatud aasta lõpuni. 31. augustil avasime Välja talus ka teise suurepärase näituse “Muhu kaasaegne suveniir”. Näitusel on esindatud kolmekümne muhu meistri käsitööd, mis ei ole kaugeltki mitte kogu valik Muhus toodetavatest suveniiridest, kuid kindlasti suur osa sellest.

Suveniiride valik on väga suur, esemeid, mida turist võiks endale põneva meenena kaasa osta, on meie näitusel üle viiekümne: alustades pesulõksudest ja lõpetades tikitud susside-pättide-särkide ja kadakapuidust tarbeesemetega. Näitusekülastaja saab hea ülevaate Muhus valmistatud suveniiridest ja soovi korral tegijate kontaktandmed. Näitus jääb avatuks 30. oktoobrini. Muhu muuseum on kuni 15. septembrini avatud kõikidel nädalapäevadel kl 9–18. 16. septembrist 15. maini on muuseum avatud T–L kl 10–17. Pühapäeval ja esmapäeval suletud.

Lea Kuldsepp
Muhu muuseumi juhataja

Print Friendly, PDF & Email