Eksitus seenemetsas võinuks lõppeda kabelimatsuga (7)

Eksitus seenemetsas võinuks lõppeda kabelimatsuga

SARNASED SEENED: Vello Liiv ütles, et nii metsašampinjon (paremal) kui ka valge kärbseseen (vasakul) on mõlemad valged ja kumera kübaraga ning tulevad mulla seest ühtemoodi välja.
Foto: 2x Vello Liiv / montaaž

Mõne nädala eest pani üks mees Saaremaal metsašampinjonide ja kukeseente hulka seenekorvi kogemata kombel ka ühe valge kärbseseene, naine tegi kogu saagist sousti ning mõlemad said hüvast roast mürgituse.

Ester (nimi muudetud) rääkis Saarte Häälele, et kuna metsašampinjon ja valge kärbseseen on üsna sarnased, sattus elukaaslase seenekorvi ka mürgiseen. “Tema ei teinud vahet ja mina ka eksisin. Oleks pidanud juba tegelikult lõhnast tundma,” lausus Ester, lisades, et nad on ju aastaid seenel käinud ja metsašampinjone palju söönud. “Kas üks või kaks nende hulgast olid siis valed seened. See mürgine seen lagunes pannil ära ja tundus imelik,” ütles naine. Maitsel naine erinevust ei tundnud, aga elukaaslane oli öelnud, et ühel seenel on selline mõru maik.

Mees olevat veel mõelnud, et huvitav, kuidas see selline mõru on. Õhtul söödud seened hakkasid hommikuks mõjuma. Kõht oli korrast ära, mõlemad oksendasid ja neil oli tõeliselt halb olla. Mõlemad viidi haiglasse, mehel ütlesid neerud üles, naine pääses kergemalt. “Ma kujutan ette, et üks või kaks kärbseseent oli, rohkem ei saanud olla, muidu oleks lõhnast ja maitsest ära tundnud,” arvas naine, lisades, et seekord läks õnneks.

“Sel aastal väga enam seenel ei käi,” sõnas ta ja pani kõigile seenekorjajaile südamele, et korjates tuleb olla tähelepanelik ning näiteks šampinjonid alati igaks juhuks üle kontrollida ja nuusutada. Harrastusmükoloog Vello Liiv, kes eile just Rõuges seenenädala raames avatava näitusega tegeles, ütles Saarte Häälele, et valge kärbseseen on Eesti üks mürgisemaid seeni. “Iseenesest on ta tõesti surmav seen. Piisab sellest, kui on üks valge kübar, see tapab mitu inimest,” kinnitas Vello Liiv, nentides, et tänavu on metsas valgeid kärbseseeni tõesti palju.

Ta selgitas, et noor seen on tõesti metsašampinjoniga väga sarnane. “Kui korjatakse šampinjone ja sealsamas kõrval peaks kasvama noor valge kärbseseen ning kui seda maast üles ei võeta, vaid lõigatakse kohe kübar ära, siis on eksimine täiesti võimalik,” rääkis seenetundja. Tema sõnul on ainuke lohutus see, et tavaliselt šampinjon ja valge kärbseseen kõrvuti ei kasva.

Vello Liivi sõnul on need kaks seent aga konsistentsilt erinevad. “Valge kärbseseen on pehme ja on absoluutselt valge. Aga šampinjonid, ka kõige väiksemad, on alati mingisuguse tooniga ja lõpuks lähevad alt mustaks,” kirjeldas Vello Liiv. Ta lisas, et metsašampinjonil on aniisilõhn, mis ei pruugi siiski olla kuigivõrd tugev (ja kui palju inimene üldse hakkab metsas seent nuusutama). Maitse osas ei olevat aga mingit vahet – kumbki pole kibe.

Print Friendly, PDF & Email