Täiendavaid andmeid Johannes Gahlnbäckist

Täiendavaid andmeid Johannes Gahlnbäckist

Stieglitzi-nimeline Sankt Peterburi riiklik kunsti- ja tööstusakadeemia

Tänase lehe ajalooküljel võtame taas vaatluse alla Saaremaal sündinud kuulsa mehe – Johannes Leopold Gahlnbäcki. Eelmine lugu temast ilmus 24. juuli Saarte Hääles ja selle autoriteks olid kaks teadurit – Piret Õunapuu Eesti Rahva Muuseumist ja Marina Zasetskaja Venemaa Etnograafiamuuseumist. Alljärgneva loo aga on kokku pannud Kuressaares elav ajaloouurija URVE KIRSS.

Kultuur kandub inimeselt inimesele. J. L. Gahlnbäcki kultuuriline mõju kandus Saaremaale ka tema õpilase Stieglitzi koolist Alma Klaureni (1890–1987) kaudu. Alma Klauren oli kauaaegne Saaremaa ühisgümnaasiumi kunstiõpetaja, kelle käe all on õppinud mitmed tulevased kunstnikud – Eerik Haamer, Ilmar Torn jt.

Eluloolisi fakte

Johannes Leopold Gahlnbäck oli arhitekt, joonistaja, akvarellist ja kunstiajaloolane. Ta sündis Saaremaal Püha kirikuõpetaja Heinrich Eduard Gahln-bäcki (1805–1890) pojana 21. oktoobril 1855. aastal. Õppis 1868–1873 Kuressaare poeglastegümnaasiumis, 1873–1875 Riia polütehnikumis ja aastast 1875 Peterburi kunstiakadeemias, mille arhitektuuriosakonna ta lõpetas 1879. aastal. Lõpetamisel sai ta nimetuse классный мастер III степени по архитектуре. Aastatel 1877–1878 osales ta lipnikuna Vene-Türgi sõjas.

Gahlnbäck täiendas end reisidel Itaalias, Saksamaal ja Hollandis. 1881. aasta 19. oktoobril alustas ta tööd Parun Stieglitzi Kunstikoolis kapiteelide ja vaaside joonistamise õpetajana. Töötasu oli tookord viis rubla tund.

Töö Stieglitzi koolis

Aastast 1882 oli ta ka raamatukoguhoidja ja graafikakabineti juhataja. Ta tegeles koolile Euroopast kallite väljaannete ostmisega. Palju muretseti Pariisi jt linnade oksjonitelt. Üks kooli lõpetanu spetsialiseeruski oksjonitelt antikvaarsete teoste, gravüüride ja raamatute ostmisele. Nii näiteks omandati Ludwig IV1) isiklikust raamatukogust teoseid, vanu käsikirju ja originaaljoonistusi (näit Raffael jpt).

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

Telli leht siit

Print Friendly, PDF & Email