Kalle Laaneti esimene töökogemus: lehmad ja sõnnikuroop (7)

Kalle Laaneti esimene töökogemus: lehmad ja sõnnikuroop

NOOR KARJAK: 1968. aastal tehtud pildil istub väike Kalle oma vanemate, ema Laivi ja isa Heiki süles.
Foto: Erakogu

Kord kuus ilmuvas uues rubriigis “Minu esimene töökoht” hakkame tutvustama ameteid, mida keegi on pidanud. Esimesena räägib oma mälestustest riigikogu liige Kalle Laanet.

Orissaare vallast Tagaverelt pärit poliitikul oli üks esimesi töid kolhoosipõllul kasvavaid peeditaimi rohida ja heinapalle virnadesse ladustada. Hoopis tõsisem töö oli aga karjaku ametit pidada. Kuna onu Ülo töötas tol ajal kolhoosis karjakuna, siis avanes noorel hakkajal poisil võimalus talle suviti puhkust anda.

“Olla traktori peal Väljaküla laudas oli suur au ja uhkus, sest see oli esimene juhtiv töö,” meenutab Kalle, kes oli varem traktorirooli proovinud vaid vanaisa traktoriga, mida saksa šassiiks kutsuti. Kalle meenutab, et laudas karjak olles sai ikka väga selge pildi sellest piimatootmisest. “Ja loomulikult päevade viisi käia sõnnikuhargiga ringi ning traktoriga sõnnikut välja lükata. Lehmanimesid küll selgeks ei saanud, aga maatöö sai kenasti selgeks,” muheleb ta.

Esimese omateenitud palga eest kasutatud punnvõrr

Esimest palka mäletab ta hästi. See võis see olla mingi 60–100 rubla, mis oli tol ajal väga suur tasu. Omateenitud raha eest ostis Kalle endale poiste hulgas väga moodsa mootoriga jalgratta – punnvõrri. Kuigi kasutatud sõiduriist väga hästi ei töötanud ja enamus aega tuli teda käima joosta, muigab Kalle nüüd, et eks sellest lähtuvalt olid ka tema sportlikud tulemused nii head. “Punnvõrri kõrval jooksmine andis sellist füüsilist valmisolekut,” naerab ta.

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

Telli leht siit

Print Friendly, PDF & Email