Ära kahtle, Kahtla kool on alles veel! (2)

Ära kahtle, Kahtla kool on alles veel!

 

1. SEPTEMBER KAHTLA LASTEAED-PÕHIKOOLIS. Päikseline ja pisut ärevavõitu hommik. Kooli parkimisplatsil on tegu, et toimetuse autole vaba plats leida. Auto vuhisedes tormab kohale Laimjala vallavanem Vilmar Rei. Selge see, et kiire… Kooliaasta avaaktuseni on jäänud veel vaid mõned minutid. Peaukse ees sibab terve rodu pisikesi põnne. Need on lasteaia lapsed. Tillemad lähevad kasvatajaga õue mängima, suuremad, s.o 0-klassi lapsed saavad õiguse olla osalised aktusel.

KUI KOOLIMAJJA SISENEME, püüab pilku üks ilmselgelt ootusärev seltskond. Kaks pisut arglikku tüdrukutirtsu, mõlemad kenasti valgetes pluusides, emad-isad, õed-vennad kaitsvalt ümber. Kaisa Alt ja Mariliis Saarkoppel. Nemad täna oma kooliteed alustavadki. Tüdrukud ütlevad, et tahtsid kooli tulla ikka küll. Kõrval seisev ema Tiina Alt tunnistab, et on isegi rohkem ärevuses kui tütar ise. Isa sõnul on hea küll, et see kool veel alles on ja laps ei pea kusagile kaugele minema. Joostes lisandub kooliminejate pundiga pisike suurte pruunide silmade ja tõmmu jumega poiss. Ütleb, et nimi on Rayan Aus ja tema läheb ka esimesse klassi.

SAAL ON RAHVAST TÄIS. Lapsed, õpetajad, lapsevanemad. Sugulased, sõbrad, tuttavad… Ikkagi nii tähtis päev. Terve saal tõuseb püsti … ja sealt nad tulevad! Kõige ees õpetaja Anne Antsaar. Nii ilus! Blondiin ja üleni valges. Just täpselt selline, nagu oma elu esimest õpetajat ilmselt kõik lapsed ette kujutanud ongi. Tema järel Kaisa, Mariliis ja Rayan, käsi usaldavalt suure poisi või tüdruku (üheksandiku) pihku pistetud. Sedaviisi ikkagi julgem.

Kui päevakangelased end saali ette kooli lipu taustale ritta seadnud, istub klaveri taha lauluõpetaja Anita Kangur ja võtab üles Eesti hümni. Terve saal laulab. Väiksed ja suured, vanad ja noored. Julgelt ja valjusti. Kusjuures kõigil sõnad otsast lõpuni peas!

Siis tulevad luuletused ja laulud nagu ühel korralikul aktusel ikka. Vahepeal kõnelevad suured inimesed ja ajavad tähtsalt juttu. Kooli direktor Helle Rüütel rõhutab, et ei seda tarkust saa pähe panna ei võimu ega väega… Ikka armastusega. Saame teada, et Kahtla lasteaias-põhikoolis hakkab tänavu õppima 37 õpilast. Seega siis on Kahtla kool õpilaste arvu poolest Saare maakonna väikseim põhikool.

Kolme päevakangelase poole pöördudes tunnistab direktor, et on pisut nukker: “Ma ei tea, kas ma saan teile siin majas 9. klassi lõputunnistuse ulatada.” Jutt käib sellest, et juba viimased viis aastat on Laimjala vallas arutatud ja kaalutud, kas minna edasi oma põhikooliga… Lapsi on ju nii väheks jäänud.

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

Telli leht siit

Print Friendly, PDF & Email