Üks väike juubelikirjutis (1)

Kõigest mõnepäevase vahega on septembri algul juubelisünnipäev kahel tublil laia huvideringiga mehel. Selle kirjutise autor tunneb ja tunnustab neid eeskätt noorte kabetajate juhendajatena.

Vello Tikerpaluga oli allakirjutanul esimene põgus tutvus 1980. aastal Kuressaares linna- ja maamaletajate matšil, kus sattusime omavahel mängima. Vellol oli kirjas kõrge esimene järk, aga samas tunti teda siinmail veel vähe. Nõnda siis üritasin teda mängus siit ja sealt kangutada ja pingutasin üle, partii lõppes Vello võiduga.

Viimasel kümnel aastal on Muhu põhikool noorte kabeesivõistlustel ikka käinud suure “dessandiga”, Vello juhendajana kaasas. See pole tal kaugeltki ainus kohustus. Samamoodi toob ta noori malevõistlustele. Vello muusikaharrastuse märgin siinkohal vaid ära, sest ei ole kompetentne sellest põhjalikumalt kirjutama.

Muhulaste suureks konkurendiks noorte kabevõistlustel on Mustjala põhikool, kelle lapsi juhendab Paavo Vara. Nagu kuuekümnendate aastate kohalikest lehtedest lugeda, harrastas ta juba nooruses pikamaajooksu ja veidi ka kabemängu. Koos tütar Ingega seitsmekümnendate aastate lõpul Saaremaale naasnud, andsid nad Saaremaa kabetasemele palju juurde – Paavo tugeva keskmikuna, Inge konkurentsitult tugevaima naiskabetajana, kes ka meeste meistrivõistlustelt mitu medalit tasku pani.

Päris hea avanguteoreetilise pagasiga Paavo sundis ka teisi kabetajaid selles osas pingutama, sest kellele meeldiks mitu korda üht ja sama viisi “kotti pistetud” saada… Aga ka Paavo jooksuharrastus pole taandunud. Linnajooksu on ta vanima osaleja tiitlile vaatamata ikka võistlejaterivi esimeses pooles lõpetanud.

Saaremaa kabeklubi poolt soovin Paavole (75) ning Vellole (70) jätkuvalt tegusaid aastaid, tugevat tervist ning ergast meelt!

Jaan Truu

Print Friendly, PDF & Email